Вехабовић прогурао Албанца у Уставни суд БиХ?

Дарко Момић
Вехабовић прогурао Албанца у Уставни суд БиХ?

БЕОГРАД - Нови страни судија Уставног суда БиХ требало би да буде педесетогодишњи Албанац Леди Бианку који на тој функцији треба да замијени молдавског судију и тренутно потпредсједника Уставног суда Тудора Пантируа.

Према тврдњама нашег извора из дипломатских кругова, изузетно значајну улогу у избору Бианкуа, кога именује предсједник Европског суда за људска права из Стразбура, имао је актуелни судија тог суда из БиХ Фарис Вехабовић за кога су медији раније објавили да је током рата имао значајну улогу у муслиманској обавјештајној служби Агенција за истраге и документацију (АИД). Наш извор тврди да су се Вехабовић и Бианку упознали у Стразбуру, јер је будући судија Уставног суда БиХ од 2008. до 2019. године био судија тог суда, гдје је на неколико предмета радио заједно управо са Вехабовићем.

- Поред Вехабовића, избор Бианкуа подржао је и сам Пантиру, јер је од 2005. до 2007. године у вријеме док је Пантиру упоредо са функцијом судије Уставног суда БиХ, био и међународни судија Врховног суда Косова, Бианку био предавач у косовској школи за европске интеграције - објашњава наш извор.

Он додаје да је Бианку себи прискрбио углед у међународним правничким круговима, али истиче да се не смије занемарити ни чињеница да је у периоду од 2003. до 2006. године био савјетник предсједника Албаније и предсједника албанског парламента.

Његове наводе је практично потврдио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је, не откривајући његово име, објелоданио да би нови страни судија Уставног суда БиХ требао да буде Албанац из Албаније. Додик је истакао да је то продукт лобирања муслиманске стране из Сарајева, истичући да је апсолутно јасно да Република Српска нема разлога да вјерује у његову објективност.

Додик је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду рекао да је тај судија избор посредством једног судије који више није у мандату, али који је заједно са њим радио на неколико предмета.

- Данашњи свијет и цивилизација достигли су ниво када национално припадништво и није нека препрека да било ко буде добар спортиста, правник, али у контексту у којем ми живимо и ономе што ми знамо о том новом евентуалном новом судији, јесте да је он избор и продукт лобирања муслиманске стране из Сарајева - истакао је Додик.

Он је оцијенио да све то говори о спремности докле се иде у неким стварима, истичући да он као човјек и политичар не може да каже “ми не вјерујемо Албанцима”.

- Нису сви људи исти. Али савршено добро знам да ми имамо неријешених историјских и других питања. Ако тај судија Албанац припада истој структури вјероисповијести, онда ће опет напасти Милорада Додика да је шовиниста. Не, нисам, ја само то говорим из прагматичних разлога - рекао је Додик.

Додик је навео да прагматични разлози говоре да су све стране судије Уставног суда БиХ бирани како би са два Бошњака доносили разне одлуке које су ишле на штету Републике Српске, што показују и одлуке које су доношене у посљедње вријеме.

- То је једна спрега која треба да свеже Републику Српску до самог нестајања њене субјективности - рекао је Додик.

Мандат

Поред Тудора Пантируа из Молдавије кога би ускоро требао да замијени Албанац Леди Бианку, стране судија Уставног суда БиХ су Њемица Ангелика Нусбергер и Хелен Келер из Швајцарске. Мандат судија Уставног суда БиХ траје од тренутка избора до 70. године живота. Први коме ће истећи мандат је актуелни предсједник суда Мато Тадић који идуће године навршава 70 година, исто као и судија из реда српског народа Миодраг Симовић који 70. рођендан слави почетком новембра наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана