Вархељи након примопредаје вакцина: ЕУ је стало до БиХ и региона

ГС
Вархељи након примопредаје вакцина: ЕУ је стало до БиХ и региона

САРАЈЕВО- Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи изјавио је данас у Сарајеву, након што је БиХ испоручен први контингент од више од 10.000 вакцина против вируса корона из механизма „EU4Health“, да је то корак ка оснаживању процеса имунизације.

- Кроз осигурање ове помоћи, ЕУ је помогла да се оснажи процес вакцинације у БиХ. Првенствено је ту ријеч о здравственим радницима који су у првим редовима борбе против вируса корона - рекао је Вархељи на конференцији за медије, након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом поводом примопредаје првог контингента вакцина против вируса корона из ЕУ.

Он је додао да је ово корак који води изласку из пандемије, значајан дан и порука да је ЕУ стало до региона и БиХ, што је, како је рекао, показивала од самог почетка пандемије.

Према његовим ријечима, кроз осигурање количина вакцина, ЕУ помаже да се осигура безбједност здравственог сектора и укупног становништва.

-Стојимо уз БиХ од почетка пандемије. Ово је врло важан моменат када почињемо помагати масовнију кампању вакцинације у БиХ. Желимо помоћи да осигурате вакцине за здравствене раднике, који су на првој линији борбе. Ово је сигурност за њих, али и за популацију у цијелој земљи. Друге дозе ће примити наредног мјесеца - казао је.

Вархељи је истакао да ће БиХ добити више од 200.000 доза вакцина путем ЕУ механизма.

-БиХ ће добити више од 200.000 вакцина на овај начин, а цијела регија више од 600.000. Ово је почетак, јер морамо вакцинисати све - казао је Вархељи.

Додао је да ово није био лаган задатак.

- Европа брине о вама. Европској унији је стало до БиХ и региона. То је наша основна порука - истакао је Вархељи.

Шаленберг је рекао да је, у контексту заједничке борбе против пандемије, данас добар дан и за БиХ и за ЕУ.

-Моје и присуство господина Вархељија показатељ је да смо ту уз вас и да не одустајемо - додао је Шаленберг.

Он је нагласио да су ове количине вакцина резултат заједничког европског напора.

-Ми смо свјесни да наша сигурност зависи од сигурности цијелог региона. Наша добробит зависи од добробити остатка региона. Више од 200.000 грађана који живе у Аустрији има породичне везе са БиХ - појаснио је Шаленберг.

Додао је да је ово заједнички труд свих и заједничка борба.

- ЕУ вас није изневјерила и можете рачунати на нас. Кад су нас на почетку године питали хоћемо ли координисати набавку вакцина за западни Балкан одмах смо пристали. Нико није сигуран док сви не буду сигурни, то је основна порука у пандемији - истакао је Шаленберг.

Тегелтија је захвалио ЕУ на помоћи БиХ и Вархељију који је дошао да лично испоручи прве вакцине, као и Аустрији преко које се вршила набавка.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је у БиХ данас, путем механизма ЕУ, стигло више од 10.000 доза вакцина „фајзер“.

Тегелтија је истакао да је ЕУ за набавку вакцина обезбиједила 13,7 милиона евра, од чега ће 213.000 доза добити БиХ.

Он је захвалио комесару ЕУ за сусједство и проширење Оливеру Вархељију што је лично дошао да испоручи вакцине за БиХ и Влади Аустрије посредством које је извршена испорука ових вакцина.

Тегелтија је, након састанка са Вархељијем и савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом на сарајевском аеродрому, изјавио да у мају и јуну очекује значајније количине вакцина које треба да стигну у БиХ.

-О томе смо говорили претходне седмице. У овом тренуткну постоји договори да би у мају и до краја јуна у БиХ требало бити испоручено више од 850.000 вакцина - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је врло важно да постоји континуитет у испоруци вакцине како би здравствени радници могли планирати вакцинацију и да се прије јесени, у љетњим данима, када се очекује слабљење ковида 19 може вакцинисати већи број грађана БиХ.

-Нама остаје даље да радимо и са ЕУ на набавци нових доза вакцина. Очекујемо да и ентитети кроз своје директне набавке обезбиједе додатне количине вакцина и, уколико испорука вакцина по систему Ковакс буде ишла према плану како је дефинисано за мај и јун, увјерен сам да БиХ улази у стабилан систем вакцинисања свих грађана - рекао је Тегелтија.

Он је захвалио свима који су помогли да почне овај процес набавке вакцина кроз ЕУ механизам и да је увјерен да ће бити редовне испоруке.

Тегелтија је рекао да ће ове вакцине расподијелити као и било које друге - 62 одсто за ФБиХ, Српска ће добити 38, а Брчко дистрикт два одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана