Увоз из ЕУ почео да потапа пољопривреду

Маријана Миљић
Увоз из ЕУ почео да потапа пољопривреду

Бањалука - Први мјесец примјене адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и Европске уније показао је да су страховања пољопривредника да ће их увоз потопити била оправдана.

Фебруарски увоз пољопривредних производа значајно је премашио јануарски у свим секторима погођеним адаптацијом ССП-а. Измијењени ССП је ступио на снагу 1. фебруара, а протоколом уз овај споразум предвиђено да у БиХ без плаћања царине стиже највише говедине, свиња, млијека, перади, воћа и поврћа. С друге стране, домаћи произвођачи на тржиште ЕУ без царина могу пласирати веће, али ограничене количине рибе, вина, шећера и неограничен контингент воћа и поврћа.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је у фебруару увезено 26.119 тона воћа и поврћа вриједног 25,73 милиона КМ. Увоз је у односу на јануар повећан за 3.276 тона, односно непуних пет милиона КМ.

Исти тренд је присутан и код живих животиња, којих је у јануару стигло 1.251 тону у вриједности од 5,75 милиона КМ. Статистика показује да је у фебруару увоз порастао на 1.948 тона живих животиња, за које је издвојено 7,06 милиона КМ. Јануарски увоз меса износио је 3.079 тона и био је вриједан 14,38 милиона, а у фебруару је из ЕУ стигло 3.513 тона у вриједности 15,82 милиона марака. Раст увоза није заобишао ни мљекаре, а у првом овогодишњем мјесецу увезене су 3.552 тоне млијека плаћеног 10,04 милиона, док је мјесец касније стигло 4.159 тона у вриједности 11,10 милиона КМ.

Стопе раста извоза су биле безначајне, изузев воћа и поврћа, а и количине су вишеструко на страни ЕУ. Воћари и повртари су у фебруару на тржиште ЕУ пласирали 6.097 тона производа вриједних 13,16 милиона марака. Мјесец раније извезена је 4.201 тона воћа и поврћа вриједног 9,05 милиона марака.

БиХ је омогућено да извезе око 700 тона рибе без плаћања царина, али због процедуралних пропуста у Бриселу извозници и даље плаћају намете, јер су искористили дотадашњу квоту. Рибари су у фебруару извезли 340 тона рибе вриједне 3,12 милиона марака. Статистика показује да је извоз рибе благо повећан у односу на јануар, када је у ЕУ испоручено 318 тона и наплаћено 3,04 милиона КМ.

Домаћи произвођачи добили су шансу и за бесцарински извоз одређених количина шећера. Његов пласман у јануару износио је 1.136 тона и био вриједан 1,24 милиона, а у фебруару је извезено 1.830 тона за 2,01 милион КМ. Винарима су такође одобрене бесцаринске квоте, али статистика показује да извоз вина опада. Јануарски извоз вина износио је 132.333 литара у вриједности од 364.185 марака, док је у фебруару пласирано само 87.095 литара вриједних 319.405 марака.

Пољопривредници истичу да су се обистиниле њихове тврдње да ће отварањем граница за производе из ЕУ домаћи аграр бити потопљен. Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да очекују наставак раста увоза.

- Раст увоза угрозиће домаћу производњу и самим тим падаће количине које ми можемо да извеземо. Ми смо добили веће квоте за извоз шећера, што је бесмислено јер немамо ниједну шећерану. Тиме се стимулише извоз увезеног и само могу профитирати трговци - казао је Маринковић.

Сличног мишљења је и предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић, који истиче да ће увоз из мјесеца у мјесец само имати тренд раста.

- Упозоравали смо управо на ово што се дешава већ првог мјесеца примјене ССП-а. Ни оно што су нам понудили нису испоштовали. Дали су нам веће квоте за извоз рибе, али их не можемо користити. Вина немамо за извоз, а за шећер да не причамо. Домаћи преговарачи су преговарали напамет. Жалосно је шта нам раде - казао је Маљчић.

Рибари

Европска комисија недавно је признала да њене службе нису измијениле прописе да би рибари из БиХ могли да користе повластице омогућене адаптацијом ССП-а. Због тога извозници плаћају царину при пласману рибе на тржиште ЕУ, а то ће чинити и у наредна два мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана