Увоз и извоз носе фирме из три сектора

Жељка Кокот
Увоз и извоз носе фирме из три сектора

Бањалука - На листама највећих домаћих увозника и извозника у протеклој години углавном се налазе исте фирме које долазе из само три сектора - нафтног, ауто-индустрије и области заснованих на експлоатацији сировина.

Једине компаније које не долазе и ових сектора су фабрика обуће "Спортек" из Котор Вароша и фабрика јестивог уља "Бимал" из Брчког.

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ показују да се на листама десет највећих увозника и извозника налазе само три фирме са сједиштем у РС - "Оптима група" Бањалука, "Алумина" Зворник и "Спортек". Руска "Оптима група", под чијим кровом послује приватизована нафтна индустрија РС, односно Рафинерија нафте Брод, Рафинерија уља "Модрича" и ланац бензинских станица "Нестро петрол", највећи је увозник с обзиром на то да се сировом нафтом и другим сировинама снабдијева из Русије. "Оптима група" се налази и на листи десет највећих извозника на којој заузима осму позицију. "Алумина", која је једини здрави дио посрнуле фабрике глинице "Бирач", има много бољи баланс, јер је нема на листи десет највећих увозника, али је зато заузела високо четврто мјесто међу топ извозницима. Италијанска фабрика обуће "Спортек" нашла се на десетој позицији највећих увозника због увоза комплетног репроматеријала.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да ће и у наредним годинама листе увозника и извозника предводити исте фирме из базне индустрије, односно предузећа чије је пословање претежно везано за познатог страног купца.

- Поједина мала и средња предузећа се тренутно налазе у производној експанзији, али њихова производња се углавном базира на увозу сировине ради прераде за познатог партера која се своди на извоз рада - каже Ћорић.

Он сматра да мала и средња предузећа могу остварити одређени удио у увозу и извозу, али тешко да могу самосталним наступом освојити ино-тржишта.

- Извоз је императив, али тешко ће доћи до значајнијег раста уколико се не развије производња сировина којом би фирме супституисале скупе репроматеријале које купују у иностранству - сматра Ћорић.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица сматра да БиХ слабо користи компаративне предности којима располаже, што резултује спорим измјенама привредне структуре.

- Мало је домаћих фирми које могу произвести производе које одликује виша фаза прераде, а ситуација би била сасвим другачија да имамо фирме из области машинске и електроиндустрије - истакао је Вукмирица.

Вриједност прошлогодишњег увоза износила је 8,987 милијарди, док је из БиХ извезена роба вриједна 15,852 милијарди марака.

Највећи увозници

"Оптима група" Бањалука

"Холдина" Сарајево

"Глобал Испат коксна индустрија" Лукавац

"Превент" Високо

"Арселор Митал" Зеница

"Алуминиј" Мостар

"Петрол БХ компани" Сарајево

"Бимал" Брчко

"Цимос ТМД" Градачац

"Спортек" Котор Варош

Највећи извозници

"Арселор Митал" Зеница

"Превент" Високо

"Алуминиј" Мостар

"Алумина" Зворник

"Сисеџам сода" Лукавац

"Глобал Испат коксна индустрија" Лукавац

"Бимал" Брчко

"Оптима Група" Бањалука

"Борац експорт-импорт" Травник

"Цимос ТМД" Градачац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана