Усвојен акциони план за приоритете из извјештаја Европске комисије

Срна
Усвојен акциони план за приоритете из извјештаја Европске комисије

Сарајево - Савјет министара у техничком мандату усвојио је Акциони план за реализацију приоритета из Аналитичког извјештаја Европске комисије, који је саставни дио Мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Ријеч је о свеобухватном планском документу који садржи 729 мјера за спровођење 115 приоритета, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату након данашње телефонске сједнице.

У Аналитичком извјештају Европска комисија је одредила 115 приоритета у оквиру политичког и економског критеријума, те 33 преговарачка поглавља, на којима институције у БиХ треба убрзано да раде, а што ће Комисија процијенити у наредном Пакету проширења у прољеће 2020. године.

У планирању су учествовале 233 институције са свих нивоа власти у БиХ.

Од 729 мјера, 331 ће реализовати институције БиХ, од чега је 88 заједничких мјера, 204 мјере планиране су за ниво институција Федерације БиХ, од чега 93 заједничке мјере, 205 мјера планирано је за институције Републике Српске, од чега 86 заједничких мјера, 118 мјера планирано је за институције Брчко дистрикта, од чега 61 заједничка мјера, 132 мјере планиране су за институције у кантонима, од чега 29 заједничких мјера.

Констатовано је да је за 17 приоритета потребно дефинисати додатне мјере, за шта су задужене радне групе за европске интеграције у систему координације, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана