Уставни суд РС одлучио: Драгана Чавка је бошњачки члан УО РТРС-а

Независне
Уставни суд РС одлучио: Драгана Чавка је бошњачки члан УО РТРС-а

БАЊАЛУКА – Вијеће за заштиту виталног интереса при Уставном суду Републике Српске утврдило је да није прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС којим су тврдили да именовање Драгана Чавке у Управни одбор РТРС као припаднице бошњачког народа представља повреду виталног националног интереса тог народа.

У поменутом захтјеву, подносилац је истакао да је одлуком, којом је Драгана Чавка изабрана за члана Управног одбора РТРС-а, повријеђен витални национални интерес бошњачког народа јер постоји основана сумња да је ријеч о манипулацији приликом њеног изјашњавања о националној припадности.

Клуб Бошњака тврди да Уставом гарантована заштита права конститутивних народа да буду адекватно заступљени у законодавним, извршним и правосудним органима власти, не подразумијева само бројчану заступљеност у институцијама власти, већ и адекватну заступљеност.

"То јесте да носиоци власти могу бити припадници одређеног конститутивног народа ако су ту припадност стекли рођењем или се дужи низ година изјашњавају као Бошњаци, а не како одређена професија или функција то захтијева", навели су делегати овог Клуба.

Одлучујући по овом захтјеву, из Вијећа за заштиту виталног интереса при Уставном суду Републике Српске појаснили су да се наводи Клуба Бошњака не могу довести у везу са виталним националним интересима који су дефинисани Уставом Републике Српске.

"Из навода образложења захтјева се не уочава у чему се састоји повреда виталног националног интереса бошњачког народа да буде адекватно заступљен у законодавним, извршним и правосудним органима власти, с обзиром на чињеницу да се оспореном одлуком врши избор члана Управног одбора РТРС-а, који има статус јавног предузећа", речено је из Уставног суда Републике Српске.

Подсјећања ради, Народна скупштина Републике Српске изгласала је именовање Драгане Чавке у Управни одбор РТРС-а испред реда Бошњака.

Одмах потом, делегати Клуба бошњачког народа покренули су механизам заштите виталног националног интереса, сматрајући да Чавка не може бити именована као представница овог народа, те су тражили да она докаже да је Бошњакиња.

Пошто Вијеће народа РС на сједници одржаној 20. јуна није постигло сагласност о вету Клуба Бошњака, случај "Чавка" отишао је на Заједничку комисију НСРС и Вијећа народа, али на сједници одржаној 2. јула такође није постигнута сагласност, па је све преусмјерено на Уставни суд Републике Српске.

Након што је и суд одбио захтјев бошњачких делегата у Вијећу народа РС, не постоје сметње да Чавка преузме функцију члана Управног одбора РТРС-а.

"Ту је вјероватно крај приче и Уставни суд РС је ставио тачку на то и она може бити у Управном одбору", рекао је за "Независне новине" Алија Табаковић, делегат Клуба бошњачког народа у Вијећу народа РС.

Он истиче да нема ништа против да се било ко изјашњава како хоће, али да на овај начин није коректно.

"То радити од конкурса до конкурса је заиста ружно, некоректно и то је по мени одређени вид преваре, а самим тим и кривичног дјела. Раније се изјашњавала као Српкиња, сада као Бошњакиња, а можда ће за четири године бити из реда осталих или Хрватица. Томе се мора стати у крај", поручио је Табаковић.

Драгана Чавка, раније је за "Независне новине" истакла да у свему не види ништа спорно, те да није прекршила ниједно право нити закон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана