Уложен приговор на одлуку о премјештању Караџића у Велику Британију

Срна
Уложен приговор на одлуку о премјештању Караџића у Велику Британију

ЛОНДОН - Одбрана Радована Караџића уложила је приговор на одлуку Механизма за кривичне судове у Хагу да њихов брањеник буде премјештен у затвор у Великој Британији, а у којем су изнијете сумње да он тамо неће бити безбједан, рекао је адвокат првог предсједника Републике Српске Питер Робинсон.

Робинсон је истакао да одбрана сматра да је ово веома опасан развој ситуације за Караџића.

Он је додао не знају у који ће конкретно затвор бити пребачен Караџић, јер је Механизам одбио да саопшти иако је одбрана тражила.

- Караџић разумије да не може да бира мјесто у којем ће служити казну, ипак, било је неодговорно да га Механизам пошаље у државу у којој би био у опасности или би морао да издржава казну у самици, када су на располагању друге државе у којим ови проблеми не постоје - рекао је Робинсон за „Вечерње новости“.

Робинсон је нагласио да Караџић сматра да би у британском затвору био "ратни зробљеник" јер је велика Британија у рату била на страни муслимана, те да ће бити у опасности од муслиманских екстремиста.

Према његовим ријечима, "буде ли убијен у затору у Великој Британији, Механизам ће од Караџића створити мученика, што ће заувјек поткопати рад овог суда".

Робинсон је потврдио да је одбрана добила одлуку о премјештању њиховог клијента из Хага у затвор у Великој Британији.

У одлуци је наведено да је та земља обавијестила Механизам да је за то спремна и подсјећа да постоји споразум између УН и британске Владе о издржавању казне осуђених пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију из 2004. године.

Јавност је о овој одлуци обавијестио министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб на свом "Твитеру". Он је написао да је та земља сагласна са одлуком да Караџић буде пребачен у један од њених затвора и да треба да се поноси свиме што је учинила да обезбиједи његово хапшење, па до тога да баш у тој земљи издржава казну.

Караџић (75) је 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора, а након жалбеног поступка суд у Хагу му је 2019. године изрекао казну доживотног затвора.

Први предсједник Републике Српске ухапшен је у Србији и предат Трибуналу у Хагу 2008. године. Након изрицања пресуде био је у притворској јединици у Хагу.

Казну у Великој Британији у затвору Вејкфилд већ је издржавао српски генерал Радислав Крстић, а тамо је стално примао пријетње од муслиманских затвореника, више пута су покушали да га нападну.

Генералу су 2010. године тројица муслимана успјела да приђу и нападну га.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана