УИО планира да запосли још 1.000 радника

Маријана Миљић Бјеловук
УИО планира да запосли још 1.000 радника

БАЊАЛУКА - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дао је зелено свјетло на нови правилник о систематизацији радних мјеста у тој институцији, а према том документу план је повећање броја запослених на 3.333, што је око 1.000 радника више него што их је тренутно.

Нови правилник о систематизације усвојен је на приједлог бившег директора УИО Мире Џакуле, а Управни одбор УИО усвојио га је почетком овог мјесеца, односно док је предсједавајући тог одбора био Зоран Тегелтија, који је половином овог мјесеца преузео управљање том институцијом.

Према извјештају о раду УИО за прошлу годину, та институција укупно је имала 2.393 запослених.

Међутим, у новом правилнику систематизовано је 3.333 радна мјеста, што је више за 446 извршилаца у односу на претходни правилник којим је систематизовано 2.887 радних мјеста.  

- Повећање броја радника потребно је како би обезбиједили услове за ефикаснијом примјеном прописа о индиректним порезима те квалитетније обављање пословних процеса али и да би наставили са развојем и модернизацијом УИО - наведено је у новом правилнику о систематизацији радних мјеста.

УИО је у више наврата апеловала на надлежне да им омогуће додатно запошљавање, јер поред тога што поједини радници буду пензионисани, други напуштају ту институцију и одлазе на плаћеније послове. Константно су указивали и на нарушену старосну структуру запослених.

Као један од могућих ризика реализације зацртаних планова у идућем трогодишњем периоду управо је наведен недовољан број радника.

- УИО се сусреће са недовољним бројем извршилаца посебно у области управног рјешавања, ревизије и контроле, принудне наплате анализе ризика, али и у области пореза, царина али и многим другим. Само у прошлој години радни однос престао је за 146 запослених по разним основама - наведено је у плану пословања УИО за период од 2024. до краја 2026. године.

У истом документу акценат је стављен и на неповољну старосну структуру запослених. Наиме, спроведене анализа указују да је од укупног броја запослених 44 одсто доби од 50 и више година.

- Овакво стање старосне структуре запослених у УИО захтијева озбиљно бављење овом проблематиком са циљем благовременог обезбјеђивања стручних кадрова за обављање послова који захтијевају посебне врсте знања и искуства у сегментима из области индиректних пореза, а што се стиче кроз вишегодишњи рад на конкретним пословима - поручили су из УИО те додали да не постоји адекватна финансијска мотивација за рад, односно да њихови радници имају ниске плате у односу на сложеност послова које обављају.

Возила

Као могуће ризике у реализацији зацртаних циљева у идућем трогодишњем периоду УИО је и информатичка опрема која нема задовољавајуће перформансе.

- У информационом систему нису развијени модули за анализу ризика нити располажемо са БИ софтвером којим би се олакшао рад са великим базама из бројних апликација. Поред тога већи број службених возила је с обзиром на годину производње и велику пређену километражу спорне техничке исправности - навели су УИО. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана