Ухапшене плаћене убице планирале убиство у Сарајеву?

Горан Маунага
Ухапшене плаћене убице планирале убиство у Сарајеву?

Сарајево - Држављани Србије и Црне Горе Чаба Дер (37) из Суботице и Марко Гојчевић (27) из Бара, који су 15. септембра ухапшени на подручју општине Ново Сарајево, према наводима федералних медија, су плаћене убице које су дошле у Сарајево да изврше ликвидацију.

Портпаролка Тужилаштва Сарајевског кантона Азра Бавчић није могла да каже више детаља о овом случају, а не наводећи имена ухапшених истакла је да су их припадници кантоналног МУП-а, након криминалистичке обраде, предали Тужилаштву.

- Тужилац је након испитивања предложио сарајевском Општинском суду одређивање једномјесечног притвора због кривичног дјела недозвољено држање оружја, што је и прихваћено - рекла је Бавчићева.

Федерални медији објавили су да се ради о плаћеним убицама код којих су пронађени аутоматски пиштољи са пригушивачима. Приликом саслушања у МУП-у, према тим тврдњама, признали су да су дошли у Сарајево да изврше убиство, али нису открили ко је наручилац убиства, нити кога је требало да ликвидирају. Истражиоци сумњају да се двојица убица доводе у везу са криминалном групом нарко-боса који је из Сарајева побјегао на Косово Насера Кељмендија и "земунским кланом". Полиција наводно сумња да би њихов долазак у Сарајево могао имати везе са серијом експлозија и убистава протеклих мјесеци у Бару.

Дер је познат у јавности као плаћени убица. Он је 2004. године признао да је убио новосадског криминалца Бранислава Јелачића. Убиству је, према писању медија у Србији, претходио сукоб у вези са утицајем на новосадском нарко-тржишту. Он је 2009. године у Новом Саду за то убиство осуђен на 15 година затвора. Тада је у саопштењу за јавност наведено да је Дер маскиран вјештачком брадом, шеширом и наочарима у новосадском ресторану "Марина" 2004. године у Јеличића из револвера испалио четири метка и побјегао бициклом. Осуђен је и јер је у јулу те године ранио Драгана Војновића, који је такође близак криминалним круговима.

Гојчевић је познат у криминалном миљеу у Црној Гори, а био је осумњичен за покушај убиства криминалца Едмонда Мустафе. Гојчевић је близак криминалцу Јовану Клисићу, који је био члан криминалне групе Баранина Армина Мушета Османагића, који је убијен у септембру 2014. године.

Полицијски органи у Црној Гори тада су сумњали да су Османагића убили криминалци из БиХ. У везу са његовим убиством довођен је и мостарски таксиста Божидар Цицмил, који је на свом кућном прагу у Мостару убијен у октобру 2015. године. Цицмилове убице до данас нису пронађене.

Војислав Шкрбић

За убиство Бранислава Јеличића, поред Чабе Дера, осуђен је и Војислав Шкрбић.

Он се приликом изрицања пресуде у Новом Саду 2009. године налазио у БиХ. Ту је остао да се крије и након што је осуђен на 11 година затвора, а ухапшен је када се вратио у Србију испред своје куће у Каћу код Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана