Уговори о дјелу сива зона институција

Ведрана Кулага Симић
Уговори о дјелу сива зона институција

САРАЈЕВО - Уговори о дјелу, привременим и повременим пословима на нивоу БиХ годинама из заједничке касе извлаче по неколико милиона марака, а иако ревизори сваке године на готово свим адресама утврде да је било пропуста и малверзација, санкције су изостале.

Тај вид запошљавања важи за један од најнетранспарентнијих, на шта је и упозоравано у документима Канцеларије за ревизију институција на нивоу БиХ, а чак је и 2014. године објелодањена ревизија учинка на ту тему у којој је закључено да нема јединствених правила и процедура за ангажман путем уговора, висину накнаде, трајање уговора, извјештаје о обављеном послу те потребне стручне квалификације.

Утврђено је и да институције БиХ ангажују особе путем уговора о дјелу или уговора о привременим и повременим пословима за обављање истих или сличних послова, дефинисаних на основу правилника о систематизацији радних мјеста, као и да извјештаји институција БиХ углавном не садрже информације о ефектима реализованих уговора.

Такве оцјене су наведене и у извјештају о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2019. годину који је недавно послат у Парламент БиХ. Услуге на основу уговора о дјелу лани су, према доступним подацима, извукле 4,18, а за привремене и повремене послове отишло је 1,74 милиона КМ, што је збирно, ипак, за 680.310 марака мање него годину раније.

- Ангажовање путем уговора у јавном сектору представља нетранспарентан начин запошљавања. Узимајући у обзир све, те да се значајан износ сваке године издвоји за те намјене, ангажовање особа по уговору о дјелу треба да се спроводи у изузетним и хитним околностима и никако не би смјело бити пракса у институцијама БиХ - подвукли су ревизори у том извјештају.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет у Представничком дому Парламента Јаков Галић каже да је забрињавајуће колико често се у извјештајима понављају негативности о многим питањима, а једно од њих су и уговори са спољним сарадницима.

- Ревизори стално проналазе готово исте грешке из године у годину. И не могу да схватим да не можемо приморати институције да грешке исправе, али нема санкција и то је пропуст и Савјета министара и Парламента. Свако мора да сноси одговорност за пропусте и мора бити санкција, и у закону - истакао је Галић.

Закључени уговор о дјелу био је окидач да тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигне оптужницу против бившег министра безбједности БиХ Садика Ахметовића. На терет му стављају да је, у вријеме када је био министар 2011. и 2012. године, да би прибавио незакониту имовинску корист једном запосленом, потписао с њим уговоре о дјелу како би створио привид да он обавља послове и задатке, али према оцјенама Тужилаштва, ништа није радио.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, а Ахметовић је све то демантовао, додајући да је то притисак јер су у питању ствари старе десет година. У ревизорским извјештајима Министарства безбједности БиХ за 2011. и 2012. годину пише да им је скренута пажња на закључивање уговора о дјелу.

Стати у крај

Предсједник Центра за заступање грађанских интереса Зоран Иванчић за “Глас Српске” истакао је да су уговори о дјелу веома чести у институцијама у БиХ иако је администрација енормна.

- Очито је да не постоје добри системи како да се ти послови спроводе и да се преконтролише да ли је и како дати посао урађен. То је и начин да буде избјегнут и мораторијум на запошљавање. Томе се мора стати у крај јер је пуно штете, а у овом случају није потребно измишљати топлу воду - казао је Иванчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана