Угашен и посљедњи пламичак наде у правду: Породице жртава огорчене вијешћу да је Махмуљин напустио БиХ

Срна
Угашен и посљедњи пламичак наде у правду: Породице жртава огорчене вијешћу да је Махмуљин напустио БиХ

БАЊАЛУКА – Вијест да је некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин који је правоснажно осуђен због злочина над Србима на подручју Озрена и Возуће напустио БиХ и умјесто у затвор отишао у Турску породице жртава и несталих дочекали су са горчином и у невјерици.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је да је угашен и посљедњи пламичак наде у правду у БиХ.

Благојевић је рекао Срни да су бошњачки политичари поново демонстрирали да су изнад правосудних институција и правоснажних судских пресуда.

-Они то раде организовано за своје старјешине, борце, политичаре или почну процес када је оболио или има потврду од љекара да ће врло кратко да живи - изјавио је Благојевић.
Благојевић пита зашто, како и ко је омогућио и дозволио да пресуђени злочинац попут Махмуљина напусти БиХ.

Закон је сасвим јасан, каже он и додаје да се послије правоснажне пресуде иде на извршење казне и да ту нема дилеме.

Он је додао да је посебно разочаран у српске представнике у заједничким институцијама и агенцијама што су по ко зна који пут нијемо омогућили још једну правосудну фарсу.
Према његовим ријечима, пресуђени Срби умирали су у затворима и није им било дозвољено да буду пуштени на лијечење ни у домаће здравствене установе, а камоли у иностранство.

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице тражи да Махмуљин хитно буде депортован у БиХ и послат у затвор.

-Као што су на слободи они који су мучили и убијали Србе у злогласном сарајевском логору „Силос“, а правоснажно су пресуђени, тако и ратни злочинац Сакиб Махмуљин очигледно љетује у Турској, под плаштом лијечења - навео је Којић.

Он је рекао да министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић треба да изађе пред породице жртава и каже како је Махмуљин отишао у Турску, да ли му је СДА платио љетовање на ексклузивној локацији, умјесто што се бави нападима на Републику Српску.

-Наше политичаре питамо докле ће дозвољавати да наше породице буду исмијаване, а жртве понижаване - рекао је Којић.

Он је оцијенио да је крајње вријеме да се српске жртве почну поштовати.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да „бјекство Махмуљина из БиХ представља још једну потврду да правосуђе БиХ прави раздор и уништава БиХ“.

Она је истакла да је срамно и нечувено да пресуђени ратни злочинац не служи казну.

-Како је могуће да неко ко је пресуђен још у априлу до сада није у затвору, него да се креће ван граница БиХ и да иде у иностранство? - упитала је Рајилићева.

Она је додала да то значи да Суд БиХ ради према двоструким стандардима, јер када се ради о починиоцима кривичних дјела из српског народа одмах се реализују казне које се изричу, а када се ради о Бошњацима и другима, може да не важи пресуда и да се реализује онако како ко хоће.

-Срамно је и нечувено да пресуђени злочинац хода по Турској или било којој другој држави, а да није у затвору и не служи пресуђену казну. Суд БиХ треба потпуно укинути - истакла је Рајилићева.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Један од адвоката из тима одбране информисао је Суд БиХ о одласку Махмуљина, али тек пошто је он напустио БиХ.

- Махмуљину је смишљено омогућен бијег у Турску, што само потврђује да Суд БиХ ради у интересу Бошњака, а на искључиву штету Срба - оцијенио је предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

Носовић је рекао да је Махмуљину легалним путем омогућено да оде у Турску и да буде амнестиран од свих злочина које је починио над српским народом у БиХ.

Он је оцијенио да се наставља дугогодишња сага везана за рад правосуђа БиХ у смислу заштите бошњачких злочинаца који су починили злочине над Србима да би се умањила тежина злочина и понизиле српске жртве рата.

-Борачка организација Републике Српске (БОРС) апелује да се о бијегу Махмуљина покрене озбиљна расправа, као и о смишљеном раду Суда БиХ да за ратна дешавања окриви само Србе - изјавио је предсједник БОРС-а Радан Остојић.

Остојић је оцијенио да Махљмуљинов бијег потврђује да је ријеч о лакрдији правосуђа на нивоу БиХ.

Према његовим ријечима, БОРС апелује да политичко руководство Републике Српске покрене озбиљну расправу о овој проблематици, јер Суд БиХ мора да ради у складу са законом, правним стандардима и по начелу правичности, а не да ради смишљено да се за ратна дешавања у БиХ окриви само српска страна.

-Политичко руководство Републике Српске мора захтјевати да правосуђе БиХ има исте стандарде према свим народима у БиХ у погледу процесуирања ратних злочина или да се укине Суд БиХ и српски представници повуку из правосуђа на нивоу БиХ“, рекао је Остојић.

Остојић каже да је несхватљиво да се Махмуљину омогући да побјегне у Турску, умјесто да је одмах био упућен на издржавање затворске казне.

Он је упитао како је могуће да Махмуљин пређе државну границу и оде у страну државу, а да о томе нико није упознат и да то не буде спријечено.

Сматра да је то немогуће, осим ако не постоји спрега и смишљена намјера бошњачког политичког руководства, извршних органа и полиције ФБиХ.

Петковић: Шта је Суд БиХ чекао до сада са упутним актом

- Адвокат Милан Петковић истакао је да се у случају одласка Сакиба Махмуљина у Турску умјесто у затвор поставља питање шта је Суд БиХ чекао са упутним актом и зашто осуђени није отишао на издржавање казне након правоснажности пресуде.

Петковић је навео и да се поставља питање да ли се Махмуљиновим напуштањем БиХ може сматрати да постоји основана могућност да се он не врати у БиХ на позив Суда и да дође до проблема у вези са екстрадицијом и слично.

-Њему вјероватно у току трајања поступка није била изречена мјера забране напуштања пребивалишта, односно мјера забране напуштања територије БиХ, тако да он, док не ступи на издржавање казне затвора може напустити БиХ, али се поставља питање шта је Суд БиХ чекао до сада - рекао је Петковић Срни.

Он је напоменуо да нема довољно информација о конкретном предмету, те да не може говорити о детаљима, али да је закон је јасан када ријеч о сличним случајевима.
-Свако оптужено и осуђено лице обавезно је да пријави било какву промјену адресе или намјеру напуштања мјеста пребивалишта и мора се одазвати на сваки позив суда - навео је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана