Удар на буџет Српске тежак 420 милиона КМ

Ведрана Кулага
Удар на буџет Српске тежак 420 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Правобранилаштво РС запримило је током протекла три мјесеца око 3.300 тужби против Републике Српске из ФБиХ, које се односе на надокнаду нематеријалне штете, а процјењује се да укупан износ тужби премашује 420 милиона марака.

У Правобранилаштву РС казали су "Гласу Српске" да ове тужбе представљају само наставак континуираног процеса слања тужби на адресу Републике Српске, које се претежно базирају на пресудама Хашког трибунала за бивше руководиоце РС и официре.

- Правобранилаштво РС запримило је почетком прошле седмице једну тужбу из Основног суда у Сарајеву, на којој се налази 30 тужилаца који траже нематеријалну штету од Републике Српске. Тужба гласи на три милиона марака, уз 30.000 марака које тражи адвокат за састав тужбе - кажу у Правобранилаштву РС.

Истичу да је Правобранилаштво РС обавијестило надлежне институције у РС да је само за три мјесеца поднесено 3.300 тужби против РС и да све говори да слање тужби има организовани карактер.

- Прва рочишта су заказана већ за мај у Сарајеву. Ово је, могло би се рећи и веома опасна ствар по РС, поготово што ће по овим тужбама судити судови у ФБиХ - истакли су у Правобранилаштву РС.

Додали су да су на већину тужби дали одговоре те да чекају даљи развој ситуације.

Правни експерт Мирослав Микеш казао је раније да се ради о покушају економског удара и политичко-правног притиска на РС.

Крајем прошле године на адресу Правобранилаштва РС стигле су 1.334 тужбе становника Сарајева против РС за надокнаду ратне нематеријалне штете, у којима се одштетни захтјев мјери стотинама милиона марака. Из Тузле су такође почеле да стижу појединачне тужбе против РС.

У поднесеним тужбама, казали су раније у Правобранилаштву РС, уочене су неисправне пуномоћи појединих тужилаца, пошто је велики број тужби потписивало једно лице у име других, што значи да многа лица, која су тужила Српску, за то уопште не знају.

Логораши

"Накнада нематеријалне штете жртава тортура у логорима БиХ" назив је пројекта који реализује Савез логораша БиХ. На подручју БиХ до данас је поднесено 15.000 тужби за накнаду нематеријалне штете, од чега је 12.000 тужби упућено надлежним судовима у РС. По 300 тужби поднесено је надлежним судовима у Србији и Црној Гори. До сада је донесено 50 пресуда, од чега је 49 у корист оштећених, тачније логораша, јавиле су агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана