У затвор због муљаже на бирачким мјестима

Ведрана Кулага Симић
У затвор због муљаже на бирачким мјестима

САРАЈЕВО - Инспектори Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) јуче су се званично укључили у изборни процес у БиХ, обављајући увиђај у Главном центру за бројање гласова у сарајевској “Зетри”, а у зависности од епилога кривичних пријава, те одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ онима за које буде утврђено да су прекршили законе пријете новчане, али и затворске казне.

ЦИК је јуче поднио нову пријаву Тужилаштву БиХ због основане сумње да је учињено кривично дјело које се односи на изборни процес јер су, према извјештају Главног центра, гдје поново броје гласове за предсједника РС са свих 2.239 бирачких мјеста у Српској, на два мјеста у Брчко дистрикту нашли још 37 фалсификованих гласачких листића.

Само дан раније на адресу Тужилаштва БиХ отишла је кривична пријава због сумње да је у Братунцу и Шековићима фалсификовано 36 гласачких листића, а осим пријаве, ЦИК је у свим тим случајевима предузео потребне мјере да се сачувају трагови наводно учињеног кривичног дјела, предмети којима је или помоћу којих је учињено то дјело и други докази.

Портпарол СИПА Јелена Миовчић потврдила је јуче за “Глас Српске” да су на увиђај изашли по усменој наредби и под надзором Тужилаштва БиХ. Више информација није било , а тајанствени су били и у Тужилаштву.

- Тужилаштво БиХ је запримило и дало у даљу процедуру пријаву ЦИК-а у вези са фалсификовањем гласачких листића. Поступајући тужилац је заједно са тимом из СИПА изашла на увиђај у Главном центру, како би се утврдиле све околности - речено је у Тужилаштву.

Оптужбе на рачун чланова изборне администрације, али и пријаве и пресуде, саставни су дио готово свих изборних циклуса до сада. Искуства и подаци из ранијих година показују да су надлежна тужилаштва имала у раду неколико десетина, па и више кривичних пријава за изборне преваре. Међутим, исто тако је и чињеница да епилог у добром дијелу случајева долази мјесецима, па и годинама након избора.

ЦИК је само након локалних избора 2020. године поднио пријаве против више стотина чланова бирачких одбора широм земље, а посљедње пресуде изречене су у мају ове године. Осим тога, изборна комисија је покренула бројне управне поступке ради утврђивања кршења Изборног закона од стране чланова бирачких одбора. Њима су махом изрицане новчане казне и забрана ангажовања за рад на бирачком мјесту на период од четири године.

Предсједник Стратешког одбора “Коалиције под лупом” Вехид Шехић каже за “Глас Српске” да кривична дјела која се тичу повреде и кршења Изборног закона БиХ треба да се раде по хитном поступку јер, додаје, неко узима себи за право да фалсификује изборну вољу грађана бирача.

- Максимална предвиђена казна код нас је до пет година. Треба размишљати да се тај праг подигне најмање на десет година јер грађани губе повјерење у изборни процес - сматра Шехић, који подсјећа да је правосуђе у Брчко дистрикту након посљедњих локалних избора ефикасно одреаговало због изборних превара, те су изречене затворске казне.

Наметнутим измјенама Изборног закона, подсјећа, повећане су и новчане казне и сад су од 600 до 10.000 марака.

- Дио изборне администрације се понаша неодговорно и по мом мишљењу би најмања казна требало да буде од 4.000 до 5.000 марака јер се мора стати у крај овоме што се дешава на изборима, да бисмо сачували оне одговорне чланове бирачких одбора - истакао је Шехић.

Нове технологије

Вехид Шехић сматра да је и увођење нових технологија веома добар начин да се стане у крај изборним малверзацијама. Ту, прије свега, мисли на скенере на бирачким мјестима и идентификацију бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана