У теретњаке “претворено” 200 луксузних аутомобила

Анита Јанковић-Речевић
У теретњаке “претворено” 200 луксузних аутомобила

БАЊАЛУКА - Безобразно скупи “мерцедес”, “ауди”, BMW, “ренџ ровер” и “порше” само су неки од луксузних аутомобила које су привредници из БиХ фиктивно претворили у теретњаке како би приликом њихове набавке избјегли плаћање ПДВ-а, утајивши тако готово три милиона КМ.

Показала је то акција Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ која је започела средином септембра прошле године, а с циљем да разоткрије оне обвезнике који приватно возе “теретне” аутомобиле.

У УИО појашњавају да су у посљедње вријеме уочили да се луксузни аутомобили атестирају као “теретна возила”, те да су анализе извршених додатних разреза у поступцима контрола показале како су такви разрези све чешће посљедица оспоравања права на одбитак улазног ПДВ-а приликом куповине скупоцјених путничких аутомобила.

- Акција у вези са оспоравањем коришћења права на одбитак улазног ПДВ-а у ситуацијама набавке и претварања путничких возила у теретна показала је врло добре резултате како у финансијском смислу, који се огледа у великом износу оспорених неоснованих поврата, тако и у смислу превентивног дјеловања јер је обвезницима послата порука да ће свако незаконито дјеловање бити санкционисано - истакао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић.

Додао је да прелиминарни резултати акције показују да је, од покренуте 263 контроле, у 207 случајева утврђен додатни разрез по основу оспоравања права на одбитак улазног ПДВ-а у вези са набавком аутомобила.

- Укупан износ оспореног права на одбитак улазног ПДВ-а је 2,93 милиона КМ, с тим да нису урачунате обрачунате затезне камате и издати прекршајни налози. Највише обвезника који су скупоцјена возила пријавили као “теретна”, а која су у суштини користили у приватне сврхе и за која су извршили одбитак ПДВ-а, је са подручја бањалучког и сарајевског регионалног центра - казао је Ковачевић и додао да је вриједност појединих луксузних аутомобила који су се нашли на мети инспектора достизала неколико стотина хиљада марака. Тако је вриједност најскупљег луксузног путничког аутомобила који је преко ноћи “преправљен” у теретни премашила 228.000 КМ. У питању је “ауди Љ8” за који ПДВ износи чак 33.161 марку. На другом и трећем мјесту су два “мерцедеса” чија је вриједност 218.561 КМ, односно 215.865 КМ, а за које је ПДВ износио чак 31.756 КМ, односно 31.365 марака.

Ковачевић је истакао да су услови за одбитак улазног ПДВ-а јасно дефинисани Законом о порезу на додату вриједност, те да ће свима онима који су неосновано користили то право оно бити оспорено уз обрачун затезних камата и издавање прекршајних налога.

- Казна се обрачунава на начин 50 одсто утврђене обавезе за правно лице и 50 одсто утврђене обавезе за одговорно лице. Имајући у виду резултате спроведених контрола, УИО ће и у наредном периоду наставити са појачаним контролним активностима у смислу основаности права на коришћење одбитка улазног пореза и самог оспоравања истог - упозорио је Ковачевић.

Економиста Марко Ђого није изненађен резултатима контрола УИО јер је, како каже, у цијелом региону распрострањена пракса куповине најскупљих аутомобила на предузећа како би било избјегнуто плаћање пореза.

- То је озбиљно кршење закона и добро је да су инспектори започели контроле. Сматрам да је потребно казнити сваку злоупотребу и да нико не смије бити поштеђен од слова закона. С друге стране, домаћу привреду треба додатно растеретити како би била ефикаснија и развијенија. На тај начин привредници не би имали потребу да траже могућности да заобиђу закон - казао је Ђого.

Плаћање ПДВ-а

Грађани БиХ приликом увоза или куповине аутомобила имају обавезу да плате ПДВ од 17 одсто, док се ПДВ за набавку теретног возила за потребе фирме не плаћа.

- Право на одбитак улазног ПДВ-а у складу са Законом о порезу на додату вриједност у БиХ се може остварити само уколико обвезник набавља возило које ће недвосмислено и искључиво користити за пословне сврхе - појаснили су у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана