У књигама утајили милионе

Маријана Миљић Бјеловук
У књигама утајили милионе

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске у прошлој години надлежним тужилаштвима доставила је 31 извјештај против пореских обвезника због сумње да су оштетили буџет Српске за 7,8 милиона марака.

Поређењем ових података са годином раније може се закључити да је рад инспектора Пореске управе РС у 2021. години био интензивнији, јер је тужилаштвима поднесено више извјештаја, али је и разоткривена већа штета по буџет РС. Наиме у 2020. години је тужилаштвима достављено 30 извјештаја због сумње да су порески обвезници оштетили буџет РС у износу од 5,8 милиона КМ. Годину раније поднесено је 27 извјештаја због сумње да су порески обвезници оштетили буџет за 3,3 милиона марака.

Од укупног броја извјештаја у прошлој години 16 је прослијеђено Окружном јавном тужилаштву Бањалука, док су по четири извјештаја поднесена Републичком јавном тужилаштву те Окружном јавном тужилаштву Приједор. По два извјештаја прослијеђена су Окружном јавном тужилаштву у Добоју, Требињу и Бијељини, а један Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајево.

Инспектори Пореске управе највише извјештаја, и то 26, поднијели су због сумње да је утајом пореза и доприноса оштећен буџет РС за 7,02 милиона. Инспектори су тужилаштвима поднијели и три извјештаја против одговорних лица због сумње да су вођењем књига причинили штету од 122.069 КМ.

- Поднесен је и један извјештај против одговорних лица због сумње да су неправилним издвајањем средстава правног лица нанијели штету од 235.510 марака - навели су у Пореској управи.

Економисти истичу да је раст откривеног криминала у привреди резултат ефикасног рада Пореске управе, односно одлуке новог руководства да неке ствари назове правим именом и покуша нелегално пословање свести у легалне токове.

- Прије је криминала у привреди било много више. Борба против корупције је почела и тај процес треба да буде што јачи. На тај начин инспектори ће показати онима који планирају да нелегалним радњама оштете буџет да једноставно неће моћи то лако да спроведу у дјело - навео је економиста Александар Љубоја.

Нагласио је да надлежне институције треба свакако да обухвате што већи број оних који се баве нелегалним пословима.

- Немогуће је криминал искоријенити у потпуности, јер се починиоци нелегалног пословања мијењају из дана у дан и прилагођавају активностима надлежних институција - закључио је Љубоја.

Послови

Службеници Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе у прошлој години су, поред поднесених извјештаја тужилаштвима, спровели бројне радње по захтјевима судова и тужилаштава те узели 142 изјаве, урадили 78 провјера пословања, као и 39 анализа пословања предузећа.

- Такође су радили на међународној размјени информација, али и података са институцијама Српске и БиХ. Урађен је и знатан број информативних контрола те других радњи - навели су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана