У џепу чиновника дупла плата радника у привреди

Ведрана Кулага
У џепу чиновника дупла плата радника у привреди

Сарајево, Бањалука - БиХ је водећа земља у Европи по несразмјеру плата у јавном и реалном сектору, јер радници у привреди имају готово дупло мање плате него запослени у администрацији.

До тог закључка дошли су Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) који су јуче објелоданили извјештај "Стање нације" у којем је анализирано спровођење Реформске агенде у протекле двије године и њен утицај на животни стандард грађана. Према подацима из извјештаја број запослених у јавној управи у ФБиХ смањен је у том периоду за само 0,65 одсто, а у Српској за 1,03 процента. То је у оба случаја безначајно јер, како је наведено, не указује на успјех владиних мјера попут мораторијума на нова запошљавања у државној служби или широј јавној управи.

- Више од четвртине запослених су на буџету, а више од четвртине свих буџета одлази на плате. Проценат запослених у јавној управи у БиХ највиши је у Европи, при чему је њихов удио у ФБиХ 26 одсто, а у РС 25 одсто - наведено је у извјештају.

Анализа је показала да је разлика просјечне плате у јавној администрацији и реалном сектору, упркос одређеним побољшањима у којима предњачи РС, и даље забрињавајуће висока у корист чиновника и највиша у Европи.

- Просјечна плата у реалном сектору у ФБиХ порасла је од доношења Реформске агенде десет КМ, односно око један одсто, а у јавној администрацији и јавним услугама за 37 КМ што је око три одсто. Плате у реалном сектору РС порасле су истовремено седам одсто или 58 КМ, док је забиљежен незнатни пад плата у јавном сектору за три КМ. Тиме је у РС трећу годину узастопно одржан исти ниво плата у јавној администрацији, али је омјер зарада између јавног и приватног сектора, за разлику од ФБиХ, знатно поправљен у корист приватног - наведено је у извјештају уз опаску да већина становништва у БиХ живи на граници сиромаштва и испод ње.

Програм менаџер ЦЦИ Адис Араповић каже да је током посљедње двије године реализовано тек 48 одсто мјера из Реформске агенде, док је трећина у процедури, али неке чекају и по годину. Он је истакао да је очигледна политичка криза, посебно у институцијама БиХ, у потпуности зауставила реализацију Реформске агенде.

Члан Удружења економиста РС  - СЊОТ Предраг Дудуковић каже да је несразмјер плата неодржив на дуге стазе и да је то један од већих проблема са којима се сусреће БиХ.

- Власт на свим нивоима мора да поведе више рачуна како би направила баланс и зауставила даља задуживања. Добро би било када би просјек плата у реалном сектору достигао бар укупну просјечну плату, али то није могуће са оволиким теретом на леђима привреде - рекао је Дудуковић.

У извјештају ЦЦИ је наведено да су владе РС и ФБиХ презадужене и да је дуг достигао рекордних 2,300 милијарди КМ. Као проблем је наведена и раширена сива економија чији удио у бруто домаћем производу, показало је истраживање, износи најмање 25 одсто или седам милијарди КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана