У Бањалуци служена Света архијерејска литургија поводом Дана Републике Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Изасланик Његове светости патријарха српског епископ Сава данас је вјерницима у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци пренио благослов патријарха Порфирија и његове молитве и жеље за успјех и наредак српског народа и свих који живе у Републици Српској.

"Свједочећи вјеру у Господа не можемо другачије него да живимо са том вјером, а свједочећи вјеру значи живјети у миру и слози. Када чувамо јединство као зједницу ока, најдрагоцјенији дар који морамо очувати, онда знамо да смо прави и истински хришћани и свједоци вјере Христове", рекао је владика Сава.

Владика је подсјетио да се у овим данима прославља Божић и тајна спасења човјека чиме се празнују и сви они који учествују у тој тајни, као и светитељи који су својим животом и примјером најављивали долазак Христа.

"Један од таквих је и светитетљ који се данас слави, архиђакон Стефан који је послужио ближњима и њиховом спасењу, али и свом спасењу, а није се одрекао Христа ни за вријеме мученичког страдања", рекао је владика Сава.



Владика је подсјетио да је Свети Стефан био први мученик, који је пострадао за Христа.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да из оправданих разлога данас није служио литургију у Бањалуци патријарх српски Порфирије како је то раније било најављено.

Епископ бањалучки данас је служио Свету архијерејску литургију поводом Светог архиђакона Стефана, а потом је са званичницима Републике Српске преломио славски колач.

Литургији су присуствовали српски члан и Предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Присутни су били и посланици у Народној скупштини Републике Српске и Србије, представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, градоначелник Бањалука Драшко Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана