У Бањалуци отворена канцеларија руске Амбасаде: Српска и Русија јачају везе

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА, - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов и предсједник Републике Српске Милорад Додик отворили су данас у Бањалуци Канцеларију руске Амбасаде.

Претходно је интонирана руска химна и на јарбол висине шест метара подигнута застава Руске Федерације.

На свечаној церемонији обратили су се амбасадор Калабухов и предсједник Додик, а путем видео-линка и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Зграда Канцеларије руске Амбасаде налази се у Улици доктора Младена Стојановића.

Отварањем новог дипломатског представништва Руске Федерације, као огранка матичне Амбасаде у Сарајеву, Русија се придружила земљама које већ имају своје канцеларије у Бањалуци.

Влада Русије је у мају 2022. године прихватила приједлог за отварање Канцеларије руске Амбасаде у Републици Српској.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов истакао је да ће врата Канцеларије руске Амбасаде у Бањалуци бити отворена за све грађане Републике Српске без обзира на националност и вјероисповијест.

-Одавно се бавим овим питањем и коначно је дошао тај дан када свечано отварамо Канцеларију Амбасаде Руске Федерације у БиХ у Бањалуци. Данас се сви присутни радују са нама, а ми посебну захвалност дугујемо Предсједништву БиХ, које је својом одлуком омогућило отварање Канцеларије -рекао је Калабухов у обраћању .

Калабухов је изразио захвалност и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ на пословној комуникацији.

-Посебно захваљујем руководству и званичницима Републике Српске, а нарочито предсједнику Републике Милораду Додику на подршци и разумијевању у рјешавању свих питања - нагласио је Калабухов.

Он је истакао да је Русија са Републиком Српском успјешно развијала и унапређује односе стратешког партнерства.

-Још један доказ томе је недавни састанак наших лидера, предсједника Руске Федерације Владимира Путина и предсједника Српске Милорада Додика, гдје су размотрена битна питања и постигнути договори који су основ нашег рада - нагласио је Калабухов.

Он је истакао да рачуна на дугу и позитивну дјелатност новог дипломатског представништва Руске Федерације, истичући да су сви послови на успостављању Канцеларије изведени на основу одлуке предсједника Руске Федерације.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Руска Федерација партнер и политички истомишљеник Српске која у Русији види правичну страну данашњег времена и историје.

-Сматрам да је предсједник Русије Владимир Путин не само велики лидер, већ и национално богатство Русије. Воли свој народ, али и друге људе -  рекао је Додик у Бањалуци на свечаности.

Он је истакао да је Путин данас, као и увијек, на страни мира, али мира који подразумијева одбрану националних и државничких интереса.

Додик је поручио да је отварање Канцеларије руске Амбасаде важан тренутак за Републику Српску, те плод великих залагања и труда Српске и Русије, на чему је захвалио Путину, министру иностраних послова Русије Сергеју Лаврову и амбасадору Русије у БиХ Игору Калабухову.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поручио је данас да отварање Канцеларије Амбасаде Русије у БиХ у Бањалуци свједочи о повећању значаја и ауторитета Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским споразумом.

Лавров је у видео-обраћању на свечаности указао да везе Русије и пријатељске Републике Српске доживљавају велики успон.

Он је рекао да су контакти званичника двије земље редовни и интензивни на свим нивоима, те захвалио свима који су учествовали у реализацији отварања руског дипломатског представништва у Бањалуци

-Прије свега захвалност иде руководству Српске и лично предсједнику Милораду Додику који су од самог почетка посвећивали значајну пажњу свим питањима за ову иницијативу и пружали свеобухватну помоћ његовом најбржем рјешавању - рекао је Лавров.

Он је изразио захвалност и Његовом преосвештенству епископу бањалучком Јефрему на оваквој дивној згради за смјештај руске дипломатске мисије.

-Убијеђени смо да ће посебна историјска и духовна атмосфера која тамо влада инспирисати наше колеге да креативно рјешавају задатке са којима се суочавају - рекао је Лавров.

Он је указао да у Српској послују велики руски привредни субјекти.

-Успостављене су значајне везе и у области науке, културе, образовања и спорта. Приоритетну пажњу ћемо посвећивати изградњи руско-српског храма као духовног и културног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија компонента за јачање братских спона која везује наше народе - рекао је Лавров.

Нагласио је да ће бити настављено развијање сарадње између универзитета у Русији и Српској.

-Поздрављамо почетак рада Центра за отворено образовање на руском језику и предавање руског језика на Универзитету у Источном Сарајеву, као и дјеловање његовог огранка на Универзитету у Бањалуци -  рекао је Лавров.

Он је нагласио да је актуелни тренутак историјски, те је изразио задовољство што Српска као и Русија његује антифашистичку традицију.

-Српска је упориште историјске истине и борбе против искривљавања историје. Годишње масовне акције у Српској и то „Бесмртног пука“ су јасна потврда тога. Подвизи наших предака не смију да се забораве. Заједно ћемо наставити да бранимо истину, слободу и правду - поручио је Лавров.

Он је додао да је његовим колегама и сарадницима увијек драго да сарађују са пријатељима из Српске, те да су отворени за нове идеје у смислу зближавања и унапређивања сарадње у интересу јачања мира, стабилности и безбједности.

-Данас смо направили веома важан корак у том правцу. Наставимо пут заједно. Рачунамо на подршку Градске управе Бањалука, као и руководства и свих грађана братске Српске - закључио је Лавров.

 Свечаности су присуствовали, између осталих, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједник Вијећа народа Сребренка Голић, посланици у Народној скупштини, представници Српске у заједничким институцијама, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, предсједник АНУРС Рајко Кузмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана