У Бањалуци одржан народни скуп "Слобода" VIDEO

Г.С.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је нарродни скуп под називом "Слобода" којем је присуствовало око 18.000 људи пристиглих из свих дијелова Републике Српске.

 

Са скупа, који је одржан у организацији Борачке организације Републике Српске, поручено је да српски борци неће дозволити отимање имовине Републике Српске.

Учесници скупа који су се обратили грађанима Републике Српске позвали су на саборност и јачање српског јединства у одбрани интереса од виталног значаја за српски народ.

Они су позвали на заједништво све политичке субјекте, удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата и грађане у борби за очувању Дејтонског споразума и уставног поретка, те институција Републике Српске.

Лукић: Ово је час када народ треба да се диже својом вољом

Професор Радомир Лукић рекао је данас у Бањалуци да они који су претрпјели најгоре муке да се створи Република Српска знају када треба опет да се дигну, те да је ово час када народ треба да устане.
Лукић је истакао да народ, на сву срећу, не треба да се диже оружјем, али да треба да се диже својом вољом.

"Овај скуп није организован да вам се каже шта треба да радите, него да нам ви кажете шта треба да радимо за вас и Републику Српску", рекао је Лукић обраћајући се на скупу "Слобода" на Тргу Крајине који је организовао БОРС у знак подршке институцијама Српске.

Он сматра да то нарочито треба да чују бројне западне дипломате и западне владе.

"Како не би биле у тешкој заблуди да вас политичко руководство и политички људи Српске заводе. Јер оно што сте чули од наших бораца говори да ви знате шта треба да штитите", рекао је Лукић.

Он је грађане окупљене на Тргу Крајине упитао да ли су геноцидан народ, да ли је Република Српска геноцидна творевина, на шта је добио громогласан одговор "Не!".

Лукић је грађане упитао и да ли су спремни да предају Републику Српску било коме, те добио одричан одговор.

"Све ово треба да чују они који треба то да чују, а уз њих и група људи која мисли да вас је неко натјерао да дођете овдје, да вас је неко злоупотријебио и искористио", рекао је Лукић.

Он је грађане упитао и да ли ће допустити да им други бирају политичке вође, да их смјењује и кажњава неко други, на шта је добио негативан одговор.

"Онда смо заједно браћо и сестре, нико нам нико не може!", поручио је Лукић.

Он је рекао да то зна по себи, јер припада групи од 59 грађана Републике Српске који су осуђени на тешке казне без кривице, без кривичног дјела, самовољом једног представника и влада страних земаља.

"Девет година сам био у затвору без решетака. Ево ме непромијењен, ево ме исти, заједно са вама", нагласио је Лукић који је био под санкцијама ОХР-а.

Он каже да су те казне можда промијениле некога ко је требао да данас буде овдје.

"Можда су их натјерале на аутоцензуру, али мене нису и неће! Немојте да нас све то сломи! Нама је потребно јединство у овим кључним стварима", поручио је Лукић.

Он је грађане упитао дали ће препустити Сарајеву њихове ливаде, воћњаке, ријеке, шуме, рудна богатства, на шта је добио негативан одговор.

"Нека живи Република Српска! Нека живи слобода српском народу и свим људима у БиХ који могу да нас поштују, а морају да нас поштују!, истакао је Лукић.

 Милошевић: Нестане ли Срба, нестаће и Републике Српске

Марко Милошевић, предсједник Одбора РВИ БОРС-а, рекао је да су данас борци на скупу "Слобода" да јасно кажу не лажним високим представницима, те да пошаљу поруку да не прихватају унитарну БиХ и наметање закона, што је само један од корака на том путу.

"Ми смо овдје дошли да као борци  кажемо да смо против отимања имовине. Бранимо сваки педаљ РС, а туђе нам не треба", рекао је он и додао да се мора  чувати РС.

"Нестане ли РС нестаће и Срба, нестаће и слободе, а шта је човјек без слободе", рекао је он те поручио да је доста наметнутим рјешењима.

"Нека нам је вјечна РС, нека нам је вјечна слобода, и нек вјечно живи сјећање на борце ВРС".

Јоловић: Нећемо дозволити отимање имовине Српске

Бивши командант специјалне јединице "Вукови са Дрине" Милан Јоловић поручио је данас на скупу "Слобода" у Бањалуци да српски борци неће дозволити отимање имовине Републике Српске.
Јоловић је током скупа на Тргу Крајине позвао на саборност, јачање српског јединства, дефинисање заједничког става и даљег дјеловања у одбрани интереса од виталног значаја за српски народ.

"Позивамо на јединство свих политичких субјеката, удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и грађане у борби за очувању Дејтонског споразума и уставног поретка који је из њега произашао", нагласио је Јоловић.

Он је рекао да борци подржавају све оне који на достојан начин бране Републику Српску, њену дејтонску позицију и штите част и ратну жртву свих бораца.

Јоловић је упозорио на опасност одлука којим се од Републике Српске жели направити празна љуштура, зависна од политичког Сарајева.

"То води дестабилизацији читавог региона, за коју ће бити одговорни они који дестабилизујуће одлуке креирају, али и они који због њих ликују. Ми знамо шта је рат и зато смо против сваке дестабилизације и звецкања оружјем", истакао је Јоловић.

Он је рекао да то не значи да ће борци дозволити да се крчми и умањује капацитет Републике Српске.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Марко Милошевић каже да су ратни војни инвалиди данас дошли на скуп "Слобода" да кажу "не" лажним представницима међународне заједнице и да им поруче да не вјерују у њихову причу да одлуке које доносе нису против српског народа и Српске.

"Овдје смо и да пошаљемо јасну поруку да не прихватамо унитарну БиХ која се прави по вољи једног народа. Посљедњи наметнути закон је само један корак ка том циљу дијела међународне заједнце, као и ратном циљу Бошњака", истакао је Милошевић у обраћању током скупа који је организовала Борачка организција Републике Српске.
 

Брдар: Несебична подршка институцијама Српске

Скупштина Удружења пензионера Републике Српске једногласно је осудила и одбацила све нападе на институције власти Српске и њене легитимно изабране функционере од међународних ментора и појединих домаћих актера, поручио је данас у Бањалуци предсједник ове скупштине Слободан Брдар.
"У одбрани виталних интереса за Републику Српску имаћете несебичну подршку Удружења пензионера Републике Српске као највеће невладине организације", рекао је Брдар у обраћању учесницима скупа подршке Републици Српској под називом "Слобода", који је организовала Борачка организација Српске.

Он је навео да се напади посебно односе на Народну скупштину Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, "коме се пријети смрћу као и његовој породици, те уводе санкције од страних непријатеља и србомрзаца због одбране права на живот и постојање српског народа".

"Напади се односе и на предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић, којој уводе санкције што поштује уставе Републике Српске и БиХ, због позива на дијалог и разговор за превазилажење одређених потешкоћа и Влади Републике Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем, која у сложеним и тешким условима остварује запажене и значајне резултате за своје грађане", истакао је Брдар.

Он је истакао да пензионери чине четвртину становништва Републике Српске и борци су одбрамбено-отаџбинског рата, вјерују својим институцијама и позивају их да одбаце све пријетње, наметнута рјешења, те да спријече отимање имовине Републике Српске, које није у складу са Дејтонским мировним споразумом и уставима Српске и БиХ.

Окупљени су на скупу носили заставе Републике Српске, те заставице на којима пише "слобода", као и транспаренте на којима, између осталог пише, "Град Лакташи, Слатина воли Републику Српску – Чувајте нас", "Града Добој Слобода". Један од учесника скупа носи транспарент на којем пише „Зашто да се стидим, дошао сам само да вас видим. Дођи Миле из Лакташа само због бораца".



Скупу су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавјући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, предсједник Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић, представници организације проистеклих из одбрамбено- отаџбинског рата, те директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Скуп, који се одржао на Тргу Крајине, организован на иницијативу Борачке организације града Приједора из које је оцијењено да мирним протестима и свим другим политичким средствима и механизмима грађанског бунта треба заустави колонијалну политика према Републици Српској.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит 12. априла рекао је да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за Функционисање јавне власти". Ријеч је о закону који је Народна скупштина Републике Српске усвојила 10. фебруара и који је, у међувремену, ступио на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана