У Америци ухапшена држављанка БиХ: Прећутала да је злостављала српске заробљенике

Г.С.
У Америци ухапшена држављанка БиХ: Прећутала да је злостављала српске заробљенике

ЧАРЛСТОН - Нада Радован Томанић (51) поријеклом из Босне и Херцеговине ухапшена је јуче због оптужби да је лагала о својој ратној прошлости и тако стекла америчко држављанство,

Наиме, како наводе амерички медији, она је током рата злостављала српске заробљенике, а у својој апликацији за америчко држављанство вјешто је избјегла да спомене своју ратну прошлост.

Нада Радован Томанић оптужена је по двије тачке оптужнице које је терете да је на нелегалан начин стекла америчко држављанство. Уколико буде осуђена, држављанство ће јој вјероватно бити одузето, а по свакој, од двије тачке оптужнице, може добити до 10 година затвора.

Како преносе амерички медији, истражиоци су дошли до сазнања да је Томанић, настањена у граду Моргантаун, Западној Вирџинији, била припадница Зулфикар специјалне јединице, која је посебно позната по злочинима у селу Трусина.

У оптужници против Томанићеве стоји да је она физички и ментално злостављала српске заробљенике. Она је све ово прикрила приликом аплицирања за процес натурализације у САД.

"Како даље стоји у оптужници, она је у више наврата лагала о својој прошлости, у којој је било кршења људских права, а све како би постала америчка држављанка. Захваљујем се нашим партнерима у истрази, како овдје, тако и из Босне и Херцеговине који су нам помогли да правда буде задовољена, упркос чињеници да је прошло толико времена", рекла је Ванеса Робертс Ејвери, амерички окружни тужилац.

У оптужници стоји да је Томанић учествовала у злостављању заробљеника са осталим припаднициам Зулфикар јединице, премлаћујући заробљенике палицама, пушкама те их шутирајући војничким чизмама.,

Иначе, Томанић је 1997. године аплицирала у САД за избјеглички статус, који јој је одобрен. Три године касније је аплицирала за стално боравиште, а 2012. године постала је држављанка САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана