У амбасадама БиХ у Бечу, Берлину и Берну јели клепе и џигерицу ван подручја акредитације

Вељко Зељковић
У амбасадама БиХ у Бечу, Берлину и Берну јели клепе и џигерицу ван подручја акредитације

САРАЈЕВО - Власти на нивоу БиХ не чине ништа како би увеле финансијску дисциплину у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ и спријечиле поједине амбасадоре да ненамјенски троше паре пореских обвезника.

Према ријечима Душанке Мајкић, која је у претходном мандату обављала дужност предсједавајућег Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, власти у БиХ годинама игноришу расипништво појединих бх. амбасадора и конзула.

- Нажалост, ништа се не чини да оваква пракса буде коначно прекинута и одговорни адекватно кажњени. Ради се о негативној пракси, којој се годинама гледа кроз прсте, а дио кривице сносе и надлежни из Канцеларије за ревизију БиХ. Они као да се боје да саставе реалан финансијски извјештај о утрошку средстава унутар дипломатско-конзуларне мреже БиХ - каже Мајкићева коментаришући посљедњи случај везан за ненамјенско трошење средстава у амбасадама у Бечу и Берлину.

Ненамјенско трошење новца у појединим амбасадама поново је избило у жижу јавности након јучерашњег саопштења посланика у Представничком дому Парламента БиХ Дамира Арнаута, у којем је он истакао како су поражавајући подаци финансијског извјештаја Министарства иностраних послова БиХ, а који се односи на три амбасаде БиХ.

Арнаут је раније од ресорног министарства затражио да му достави финансијске извјештаје за три амбасаде по методи случајног узорка (Беч, Берлин и Берн) за период од октобра 2018. до марта 2019. године.

- У све три случаја, а посебно у Бечу (амбасадор Кемал Козарић) и Берлину (бивши амбасадор Анкица Гудељевић), уз рачуне за репрезентацију нису достављана акта у вези са оправданошћу трошкова - навео је Арнаут.

Он је затражио одговор по којем основу је ресорно министарство амбасадору БиХ у Бечу одобрило трошкове репрезентације од 370 КМ настале у Сарајеву, ван његовог подручја акредитације.

- Рачун укључује производе попут колачића у кајмаку, јагњећу џигерицу, шарену долму, клепе, домаћу тарану, али не и елементе оправданости, као ни списак гостију - објашњава Арнаут.

Он је запитао и зашто је Министарство иностраних послова одобрило трошкове опроштајног пријема за амбасадора Анкицу Гудељевић иако уз рачун није достављен детаљан извјештај.

С обзиром на све наведено, Арнаут је затражио информације о томе које ће конкретне мјере ресорно министарство предузети о овим питањима, као и детаљну анализу праксе ових, али и свих других дипломатско-конзуларних представништава БиХ.

Правила понашања

У инструкцијама Министарства иностраних послова наложено је да сваки рачун за репрезентацију треба да садржи елементе оправданости пословног догађаја ради којег је настао трошак, потпис овлашћеног лица и списак гостију, а приликом организације пријема детаљан извјештај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана