Тужиоци Тужилаштва БиХ могу давати упутства ентитетским и тужилаштвима дистрикта

Срна
Тужиоци Тужилаштва БиХ могу давати упутства ентитетским и тужилаштвима дистрикта

САРАЈЕВО - Колегијум Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију заузео је став да тужиоци Тужилаштва БиХ могу у свим предметима из надлежности Тужилаштва и Суда БиХ давати потребна упутства тужилаштвима ентитета и Брчко дистрикта, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва подсјећају да су тужиоци Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ 29. априла одржали колегијум на којем су разматрали саопштење Федералног тужилаштва, те заузели правни став поводом изнесених тумачења одредаба Закона о кривичном поступку БиХ.

У саопштењу се истиче да Тужилаштво обавјештава јавност о донесеним закључцима, с обзиром на то да је примијећено учестало позивање на то саопштење од различитих институција и појединаца, те изношење тврдњи о незаконитом поступању Тужилаштва БиХ.

 

На колегијуму су усвојени закључци којима у остваривању својих права и надлежности, у складу са Законом о кривичном поступку БиХ, тужиоци Тужилаштва БиХ могу у свим предметима из надлежности Тужилаштва БиХ и Суда БиХ давати потребна упутства свим тужиоцима у оба ентитета и Брчко дистрикту.

-Заузимање правног схватања и ставова о одредбама Закона о кривичном поступку БиХ могу заузимати само органи који поступају по том закону, а никако органи који по њему не поступају - истиче се у саопштењу.

Јавно објављивање тумачења Закона о кривичном поступку БиХ од правосудне институције која по том закону не поступа, може имати негативне посљедице по остваривање права и овлаштења свих тужилаца у БиХ.

Овај начин рада примјењиван је више пута у протеклом периоду са тужилаштвима у БиХ и никада није био споран, те су на тај начин постизани значајни заједнички резултати, наведено је у саопштењу.

У том смислу, истиче се у саопштењу, Тужилаштво БиХ позива Федерално тужилаштво, као и друга тужилаштва у БиХ, да наступе јединствено у процесуирању тешких облика најтежих кривичних дјела системске корупције и кривичних дјела против правосуђа, као и других тешких кривичних дјела учињених у оквиру организованог криминала, привредног криминала, тероризма, трговине људима и других кривичних дјела из надлежности Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ, поручују из ове институције, наставља интензиван рад на свим предметима и поред тешких услова проузрокованих пандемијом ковида 19, те неће подлећи притисцима било које врсте, а све с циљем заштите грађана и остваривања владавине права, што је један од приоритета за испуњавање услова у процесу европских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана