Тужилаштву наложено да омогући анализу предмета

Жељка Домазет
Тужилаштву наложено да омогући анализу предмета

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ закључио је да Тужилаштво БиХ треба да омогући Организацији за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) приступ списима предмета ратних злочина с циљем обављања независне анализе рада Тужилаштва.

Послије расправе на почетку дводневне сједнице ВСТС-а и анализе коју је обавило њихово правно одјељење, закључено је да је захтјев ОЕБС-а за приступ списима предмета ратних злочина у складу са Дејтонским споразумом и са мишљењем ВСТС-а од 14. новембра 2006. године. Закључак је подржало свих 13 присутних чланова ВСТС-а. Они су усвојили и закључак којим је Тужилаштву БиХ наложено да поступи у складу са закључцима ВСТС-а.

Пред члановима ВСТС-а нашао се приједлог закључака које је припремило правно одјељење, али су прихваћени закључци предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије. Члан ВСТС-а Горан Незировић рекао је да је ближи ставовима правног одјељења и да су они јасни и садрже правни основ.

- Они су много јаснији. Ваш је мало непотпун - рекао је Незировић обраћајући се Тегелтији.

Тегелтија је рекао да више верзија предложених закључака има исти садржај и да испуњавају сврху.

Расправа ВСТС-а услиједила је након што је, како је "Глас Српске" прошле седмице први објавио, Тужилаштво БиХ одбило захтјев ОЕБС-а да изврши увид у списе предмета ратних злочина. У ВСТС су након те одлуке стигли дописи Тужилаштва БиХ и ОЕБС-а. Колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ је навео да се приступ списима не одобрава јер би тиме били прекршени основни принципи повјерљивости и непристрасности поступка, односно права на правично суђење, који би утицали на интегритет предмета као и чињеницу да би то представљало кршење права свједока и осумњичених особа. ОЕБС је у допису јасно ставио до знања да им је забрањен приступ предметима ратних злочина. Током дискусије већина чланова ВСТС-а и помоћник министра правде БиХ Милана Попадић изнијели су мишљење да је Тужилаштво требало да удовољи захтјеву ОЕБС-а, посебно након најаве главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца током мајске посјете ВСТС-у да ће британски правни експерт Џоана Корнер обавити независну анализу у периоду од 17. августа до 4. септембра.

Послије усвајања закључака ВСТС-а из Тужилаштва БиХ су упутили саопштење за јавност у којем су поновили да је захтјев ОЕБС-а неприхватљив. Неколико часова касније Тужилаштво БиХ је обавијестило медије да су због низа новинарских питања прослиједили став колегијума Тужилаштва од 25. августа 2015. године и да не могу износити став о закључцима ВСТС-а јер их још нису добили.

- Колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ сматра да би омогућавањем увида у предмете ратних злочина у фази истраге била озбиљно угрожена њихова тајност и повријеђене одредбе Закона о кривичном поступку и Кривичног закона БиХ, што би представљало кривично дјело - истакнуто је у првом саопштењу Тужилаштва БиХ.

Додали су да нигдје у свијету страни држављани не могу остварити увид у истраге и документа са ознаком тајности, те да то може имати само дисциплински тужилац при ВСТС-у.

- Уз дужно поштовање међународних правника, било чијим увидом у предмете који су у фази истраге, који су пред подизањем оптужнице, информације о свједоцима, заштићеним свједоцима и слично озбиљно би били угрожени предмети који се воде и безбједност тужилаца и странака у поступку - навели су у Тужилаштву.

Из Тужилаштва БиХ нису одговорили на питања "Гласа Српске" како је могуће да крше Устав БиХ и да ли је било ко у колегијуму тужилаца скренуо пажњу на то, те да ли ће поступити на основу закључака ВСТС.

Тегелтија је рекао да Тужилаштво БиХ треба да поступи у складу са закључцима јер је поступање на основу одлука ВСТС-а обавеза свих правосудних институција у БиХ.

- Неизвршавање одлука ВСТС-а може представљати дисциплински прекршај. Дисциплински поступак је ствар дисциплинског тужиоца. То је питање за њега, он је самосталан орган у ВСТС-у - рекао је Тегелтија.

Рјешавање предмета ратних злочина који су из Хашког трибунала на процесуирање пребачени домаћем правосуђу годинама стагнира, па је за та кривична дјела и даље осумњичено више од 9.000 особа које нису процесуиране. Државна стратегија за рад на предметима ратних злочина прописује да најсложенији и најприоритетнији предмети буду окончани у 2015, а сви остали до 2023. године, али је већ јасно да ти рокови неће бити испоштовани. Према подацима ОЕБС-а, на процесуирање чека још око 1.300 предмета ратних злочина. Углавном је ријеч о ратним злочинима почињеним над небошњачким становништвом у БиХ.

Именовања

ВСТС је именовао више носилаца правосудних функција у БиХ. За предсједника Основног суда у Бањалуци именован је Миленко Милекић, за замјеника главног тужиоца Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву Јасмин Шоше, замјеника главног тужиоца у Добоју Славко Круљ, а за замјеника главног тужиоца Окружног тужилаштва у Требињу Гордана Шалварица. Муневера Хусеинбашић именована је за судију у Основном суду у Бањалуци, а Мирослав Поповић за додатног судију у Основном суду у Приједору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана