Тужилаштво БиХ покушава да устоличи Шмита

Вељко Зељковић
Тужилаштво БиХ покушава да устоличи Шмита

БАЊАЛУКА - Подизање оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика директан је покушај Тужилаштва БиХ и политичког Сарајева, уз свесрдну подршку и асистенцију, односно креацију америчке амбасаде у Сарајеву и директно амбасадора Мајкла Марфија, као и Велике Британије и ЕУ, да пониште институције Српске.

Истакли су ово из Кабинета предсједника Српске након што је Тужилаштво БиХ у петак саопштило да је подигло оптужницу против Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника РС” Милоша Лукића, због, како је наведено, неизвршавања одлука Кристијана Шмита.

- Подизање оптужнице против предсједника Српске због потписивања Указа којим се проглашава закон који је изгласан у НСРС, а што је његова уставна обавеза, за намјеру има да поништи не само предсједника Српске, него и НСРС као највиши законодавни орган власти, као и да поништи сам Устав по којем су сви поступали - навели су из Кабинета предсједника Додика.

Додали су и да је оптужница класични акт угњетавања српског народа коме се жели одузети право на властите представнике, институције и Устав.

Предсједник НСРС Ненад Стевандић сматра да оптужница, подигнута под притиском ОХР-а и одређених политичких кругова у Сарајеву, представља потез очајника и произвешће нову политичку кризу у БиХ.

- Након што нису нашли ниједан демократски, правни или политички начин да онеспособе наше руководство, сад су се дрзнули да потегну за нелегалним, као што је и сам Кристијан Шмит, нелегалан. Ово није ништа друго до изазивање нове политичке кризе и њихов до сада најгори потез. Пропашће им и овај наум, као и сви досадашњи - поручио је за “Глас” Стевандић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић каже да иза ове одлуке стоје они који не дају БиХ да иде напријед.

- Они који намећу одлуке и они који их поштују не могу бити дио проевропске приче. Свима је то јасно. Чак и да је Шмит високи представник, он нема право да намеће законе. Тужилаштво би то требало да зна, боље од политичара. Стога је ово прије свега један политички процес који ко зна куд БиХ може одвести, јер када подижете оптужницу против легално изабраног предсједника Српске, ког је народ изабрао, онда то значи да је она подигнута против свих грађана Српске. У том случају можете очекивати бунт свих, тако да је врло тешко процијенити куда све ово може ићи даље - каже Радмановић.

Он је додао дасе нада да ће Суд БиХ у овом случају бити мало паметнији од Тужилаштва, јер предсједник Српске има имунитет, али и указао на то да се још једном показало ко су главни генератори политичких криза у БиХ.

- То, нажалост, траје од 1996. Сви велики проблеми који су били у БиХ резултат су незаконитог дјеловања дијелова међународне заједнице и ОХР-а. Кад год се чинило да можемо ићи напријед, да постоје одређени договори између кључних политичких актера у БиХ, онда, као по неком правилу дође до неког потеза странаца, који закомпликује ствари и направи нам нове проблеме који нас одвоје од ЕУ - нагласио је Радмановић за “Глас”.

Професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић каже да је ова оптужница бесмислена, без икаквог упоришта у праву и само води даљим подјелама. Упозорава и да је ово и озбиљан шамар Тужилаштву, као органу који се бави гоњењем кривичних дјела, јер не постоји ништа због чега би били оптужени Додик и Лукић.

- Јасно је да је то покренуто од неких странаца, укључујући и такозваног високог представника, који овдје нема шта да ради - истакао је Поповић.

Правник Огњен Тадић наводи да је овај случај показао да постоји велика жеља западног дијела међународне заједнице да одржи у животу причу о Кристијану Шмиту као високом представнику.

- Овдје је важно да се та прича што дуже “ваља”, не би ли се десио неки политички моменат којем се они надају, а који се, увјерен сам, неће десити, да Шмит буде устоличен онако како би они хтјели - каже Тадић.

Истакао је да је ово типична ситуација када тужилац није био у стању да се носи са политичким притиском из Сарајева.

- Одлучио је да упркос чињеници да БиХ нема високог представника подигне оптужницу за кривично дјело, непоштовање воље високог представника, а које чак и није кривично дјело, а које је противуставном интервенцијом освануло у “Службеном листу БиХ” - каже Тадић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић каже да је на овај начин показано колико је БиХ земља апсурда, колонија и протекторат, а предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Никола Шпирић да је подизање оптужнице против предсједника Српске најновије демократско откриће Запада, јер нигдје у свијету није оптужен један предсједник зато што је спроводио одлуке парламента.

- И ова иновација навођеног правосуђа у БиХ говори колико се иде опасним смјером, јер политичку борбу пребацују у суднице. Њихова мета није један човјек него Република Српска и њене институције - рекао је Шпирић.

Делегат српског народа у Дому народа Парламенту БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да се ради о класичном политичком сврставању правосуђа на страну гдје право нема упориште, а политички аналитичар Драгомир Анђелковић да у БиХ “западни лажни протектори прогањају оне који се залажу за правну државу и истинске интересе народа”.

Имунитет

Суд БиХ не би требало да потврди оптужницу против Милорада Додика, јер је у Тужилаштву БиХ требало да знају да предсједник Српске има имунитет од кривичног гоњења, а било какво њено потврђивање и вођење било каквог судског поступка имало би велике посљедице на политичке прилике у БиХ.

Каже ово за “Глас Српске” адвокат и посланик у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић.

- Вјерујем да ће Суд БиХ то узети у обзир, а што се тиче навода из оптужнице у њој нема апсолутно никаквих елемената кривичног дјела - истакао је Петковић.

Хронологија

НСРС је 27. јуна усвојила Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламент БиХ не донесе закон о овом суду. Кристијан Шмит рекао је 1. јула да је “одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у 'Службеном гласнику Републике Српске' и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске”. Вршилац дужности директора “Службеног гласника” Милош Лукић потписао је 9. јула одлуке о објављивању Указа предсједника Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке високог представника не објављују у “Службеном гласнику” и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана