Тришић: Додиков кабинет се ограђује од неовлашћеног дјеловања Турковићеве у Техерану

Срна
Тришић: Додиков кабинет се ограђује од неовлашћеног дјеловања Турковићеве у Техерану

САРАЈЕВО - Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика ограђује од неовлашћеног дјеловања министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић у Техерану, рекла је Срни савјетник за спољну политику српског члана Предсједништва Ана Тришић.

Тришићева је навела да Турковићева као министар има генерално овлашћење да одржава контакт са свим државама са којима БиХ има дипломатске односе, укључујући Иран, али је морала да води рачуна о деликатности ситуације.

Поводом сусрета Турковићеве са новоизабраним предсједником Ирана Ебрахимом Раисијем за кога постоји забринутост због његове улоге у масовним погубљењима политичких затвореника током 1980-тих у Ирану, Тришићева је истакла да функционер ранга Турковићеве не може рећи да није упознат са контроверзама и у том смислу требало је да тражи консултације са Предсједништвом БиХ, али она то није учинила, него је дјеловала на своју руку.

-Наш кабинет ограђује се од њеног дјеловања које има елементе прекорачења овлашћења и задржава право на предузимање одговарајућих административних и правних корака - рекла је Тришићева.

Она је нагласила да је Турковићева члан Савјета министара који има дугу историју неовлашћеног дјеловања и прекорачења овлашћења, те да вјерује да ће правни систем у једном тренутку коначно реаговати.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић разговарала је у уторак, 3. августа, у Техерану са новоизабраним предсједником Ирана Ебрахимом Раисијем о унапређењу билатералних односа и јачању сарадње у различитим областима.

Ибрахим Раиси је бивши шеф иранског правосуђа. Многи Иранци и активисти за људска права изразили су забринутост због његове улоге у масовним погубљењима политичких затвореника током 1980-тих. Иран никада није признао масовна погубљења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана