Тешко до помјерања зацртане трасе аутопута

Маријана Миљић Бјеловук
Тешко до помјерања зацртане трасе аутопута

БАЊАЛУКА - Помјерање зацртане трасе аутопута од Бањалуке до Приједора кроз три села тешко је очекивати јер би то све утицало и на пролонгирање саме реализације тог пројекта.

Став је то ресорног министра саобраћаја и веза РС Недељка Чубриловића на незадовољство мјештана три села Верићи, Горња Омарска и Бистрица који и даље траже да траса аутопута од Бањалуке до Приједора кроз њихова села буде помјерена како би било избјегнуто рушење 45 објеката.

- То је тешко очекивати. У суштини, када би све што мјештани тих села траже било испуњено то би значило одгађање пројекта за минимум још двије године. Дакле, не утичем на то да ли ће то бити или неће, јер то није моја надлежност, али то је моје виђење цјелокупне ситуације - рекао је “Гласу Српске” Чубриловић.

Нагласио је да је то тешко очекивати и јер су све процедуре окончане и у Народној скупштини РС која је усвојила сва потребна акта за реализацију поменутог пројекта.

- Требало је видјети да ли је могуће испунити њихове захтјеве прије него што је Парламент усвоји потребну документацију. Завршена је експропријација земљишта скоро на читавом првом дијелу према уговору - навео је Чубриловић који је крајем марта и разговарао са представницима Верића, Бистрице и Горње Омарске.

Чубриловић је нагласио да концесионар и концедент имају своје услове које треба да поштују при увођењу пројекта у потпуну реализацију.

Са предсједницима савјета ових мјесних заједница јуче нисмо успјели ступити у контакт јер се нико није јављао на бројеве телефона.

Мјештани Верића, Горња Омарска и Бистрица и раније су протестовали и предавали петицију парламенту Српске за помјерање трасе аутопута кроз њихова насеља и то када су посланици још половином 2021. године по хитном поступку расправљали и усвајали приједлогу закона о посебном поступку експропријације ради изградње аутопута Бањалука - Приједор.

Градња аутопута на принципу концесије од Бањалуке до Приједора почела је у септембру прошле године, а процијењено је да ће овај пројекат коштати 297 милиона евра. Аутопут Приједор - Бањалука биће дуг 40,7 километара са приступним петљама у Приједору, Омарској и Куљанима код Бањалуке. Рок за изградњу је пет година. Уговор са кинеском компанијом “Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)” потписан је још 2018. године, а та компанија обезбиједила је новац за градњу, а који ће враћати кроз путарину, коју ће наплаћивати пуних 30 година. Из компаније “Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)” још раније су навели да ће брзина градње аутопута зависити од експропријације земљишта.

Експропријација

До сада је исплаћена и велики износ на име експропријације земљишта за потребе градње аутопута од Бањлауке до Приједора. Према посљедњим доступним информације за те намјене до краја октобра прошле године утрошено 2,6 милиона марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана