Тензије у Подрињу, затражена смјена Вехида Дедића: Мрачна прошлост предсједника СО

Анита Јанковић Речевић
Тензије у Подрињу, затражена смјена Вехида Дедића: Мрачна прошлост предсједника СО

БРАТУНАЦ - Скупштина општине Братунац треба хитно да разријеши дужности свог потпредсједника Вехида Дедића због изјава о учешћу у рату, а надлежне институције у БиХ да испитају његову ратну прошлост.

Поручили су то представници борачких организација из Републике Српске поводом Дедићевих изјава за једну сарајевску телевизију, гдје је говорио о учешћу у рату у који је ушао као малољетник да “брани БиХ од агресије”.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић наводи како је Дедић рекао да је Кравица “ослобођена срцем”, иако је то етнички чисто српско село вијековима уназад.

- Дедић прича како је Кравица узета срцем, а ја питам да ли је срцем рађено и оно што су починили 7. јануара, када су на гробљу код православне цркве откопали гробове свих виђенијих Срба тог краја, а потом отварали сандуке и додатно масакрирали тијела, оставивши их потом да их развлаче животиње. Ако је то урађено од срца, како Дедић прича, тај човјек треба да одговара. Хвали се да је приступио одреду “Ел муџахедин” и ратовао на Озрену, а сви знамо шта је тај одред радио. Дедић треба да буде приведен, а његова комплетна ратна прошлост испитана - рекао је Којић за “Глас.

Он је навео да је Дедић изреченим тврдњама разбио мит о наводном геноциду.

- Казао је како је приступио војсци са 16 и по година. Причају да се у Сребреници десио наводни геноцид у којем су убијани жене и дјеца, што значи да би и он био жртва тог геноцида да је убијен, а носио је пушку. Сви српски политичари у Братунцу су, по мом мишљењу, издајице ако га не смијене колико већ сутра. Треба му ускратити и право на бијели хљеб - сматра Којић.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић наводи да Дедићевим изјавама озбиљно треба да се баве институције на нивоу БиХ, али и да је крајње вријеме да МУП РС, када се ради о лицима која су на територији Српске, почне да спроводи истраге за наводе који се износе у јавности.

- Нажалост, ово није ни прва ни посљедња порука која долази од бошњачких политичара и шаље поруку да у оваквој БиХ нема мјеста за Србе, што нам даје пуно право да тражимо неки други пут - рекао је Нуждић.

Дедићево хапшење и процесуирање за ратне злочине затражио је и замјеник предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Горан Тимотија.

- Такав човјек не може представљати Србе из Братунца, нити било кога у Српској. Наши очеви су бранили нејач управо од таквих - рекао је Тимотија.

Предсједник Савеза логораша РС Анђелко Носовић каже да Дедић нажалост није једини те да постоје лица и команданти јединица који су чинили злочине над Србима на Озрену и другим мјестима и који су добили функције у ФБиХ.

- Да ли на функцијама у ФБиХ или Хрватској има Срба који су се борили у српским формацијама - упитао је Носовић.

Сребреница

Бранимир Којић каже и да је предсједник Скупштине општине Сребреница Салко Турсуновић, син Зулфе Турсуновића, човјека који је починио најмонстуозније злочине над Србима.

- У Подрињу такви људи не би смјели да се баве политиком, а камоли да обнављају тако високе јавне функције - казао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана