Тегелтија: Неусвајање буџета било би најлошија могућа одлука

Срна
Тегелтија: Неусвајање буџета било би најлошија могућа одлука

САРАЈЕВО - Министар финансија и буџета у Савјету министара Зоран Тегелтија је по окончању расправе у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ о приједлогу буџета БиХ за 2023. годину позвао посланике да га усвоје, истичући да би неусвајање било најлошија одлука и највише би погодило запослене са ниским и средњим примањима.

Одговарајући на питања која су у расправи изнијели посланици, Тегелтија је констатовао да је првобитни оквир буџета био другачији од онога што је сада увојено.

"Покушали смо да испоштујемо буџетски календар. Документ оквирног буџета је касније прилагођен глобалном фискалном оквиру", рекао Тегелтија.

Када је ријеч о расправама које се тичу спољног дуга, Тегелтија је подсјетио да могућност задуживања имају ентитети и Брчко дистрикт, а да они често пребацују задужења на јавна предузећа и локалне заједнице.

"БиХ не може та средства користити за капиталне пројекте. Једини дио који се може користити у буџету јесу средства која се повлаче од ММФ-а, а БиХ од 2018 нема аранжман са тим фондом", рекао је Тегелтија.

Он је навео да је БиХ у међувремену повукла једну траншу кредита од ове међународне финансијске институције, намијењену свим земљама у вријеме пандемдије вируса корона, а да су та средства у цјелости дозначена ентитетима и Брчко дистрикту.

Одговарајући на питања посланика у вези са Оружаним снагама БиХ, Тегелтија је рекао да тамо ради више од 10.000 људи и да више нико не зна колико има резервисаних средстава за опремање Оружаних снага која нису потрошена.

"Захтјев Министарства одбране био је већи од укупног оквира буџета институција БиХ. На основу тога можете процијенити колико је оправдан", истакао је Тегелтија.

Он је навео да Граничној полицији предложеним буџетом ништа није смањено.

"Прошле године планирано је 100 нових радника за Граничну полицију, средства за њихове плате, али ти људи још нису примљени – конкурс је у току и тужилаштво је укључено", објаснио је Тегелтија.

Када је ријеч о захтјеву Централне изборне комисије за готово 20 милиона КМ из буџета, министар финансија рекао је да не постоји законско рјешење за то.

Тегелтија је рекао да у БиХ више од 120 милиона КМ за вишегодишња капитална улагања није утрошено из различитих разлога, те навео и да постоји више одобрених пројеката за смјештај дипломатско-конзуларних представништава БиХ, попут амбасада у Мадриду и Црној Гори, али да они никада нису реализовани.

Констатујући да је највећи дио сукцесије завршен и да због тога нема планираних средстава из овог извора у буџету, министар финансија је навео да је БиХ у спору са Либијом у вези са сукцесијом и да исход може бити врло неповољан по БиХ.

Тегелтија се осврнуо и на расправе које су се односиле на Управу за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, истичући да је то институција која 20 година користи просторе Републике Српске.

"Има институција БиХ које закупљују простор, али само је УИО у просторијама Републике Српске, без закупа. Дошао је захтјев Републике Српске да се ријеши проблем за смјештај УИО или да се почне плаћати закуп", објаснио је Тегелтија.

Министар финансија и буџета у Савјету министара потврдио је да је отказ у институцијама БиХ дало 826 људи, што се тумачи тиме да су плате у институцијама БиХ ниже него у кантонима и ентитетима.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана