Свештеник 20 година силовао дјечаке

Приредио: Борис Ђурић
Свештеник 20 година силовао дјечаке

Вупертал - Католички свештеник Томас Б. (53) осуђен је на осам и по година затвора због силовања и сексуалног узнемиравања дјечака у периоду од 1994. до 2014. године.

Према наводима тужилаштва, свештеник из Вупертала је сексуално узнемиравао петорицу дјечака у више од 100 сусрета и углавном је "дјеловао" на подручју регија Мајнц и Дагендорф, али и током путовања на одмор на њемачко острво Лангеог и ходочашћа у Италију и БиХ, као и Доњу Аустрију и Швајцарску. 

Отац Томас је такође осуђен за наношење личних повреда, кривоклетство и посједовање дјечије порнографије. Тренутно је  смјештен у психијатријску болницу у Штраубингу и према ријечима судије Томаса Траутвина, остаће тамо "много, много година", након чега ће одслужити казну затвора.

Он је разријешен чина свештеника 2008. године, али је касније фалсификовао црквене документе и направио лажни печат и потпис бискупа Шчечина да би почео радити као свештеник у цркви у Озингсу. Многи његови вјерници су вјеровали да је он мученик.

- Мислили су "једном свештеник, увијек свештеник". Он се често представљао као жртва - каже Бенџамин, којег је отац Томас злостављао док је био дјечак.

Његова мајка још не вјерује да је злостављао Бенџамина и његовог брата Михаела, који је 2010. године пријавио злостављања другом свештенику. Али након позива Томаса и тврдњи "да ће се убити уколико буде свједочио", Михаел је одустао од давања изјаве тужилаштву.

Ипак, четири године касније је смогао снаге да да изјаву и у августу 2014. тужилац је покренуо нову истрагу. Али, отац Томас је у међувремену нестао и требало је двије године да га пронађу у Доњој Баварској и до тада је већ успио да злоставља тројицу дјечака.

У својим службама осуђивао је психологе и фармацеуте, који држе свијет "под вјештачким ћебетом" и тако зарађују милионе. Умјесто тога, препоручивао је да се људи окрену "својој небеској мајци".

Како му је његова мајка Марта (84) давала смјештај и храну 2015, сада се и она нашла на мети истраге њемачких тужилаца. Сумња се и да је малољетне жртве доводио у њен стан.

Проповједник у Међугорју

Свештеник Томас Б. долазио је у БиХ на ходочашће у Међугорје, гдје је 2011. године држао проповијед преко 45 минута говорећи "да је као свештеник заљубљен у свето мјесто и да има прилику, сваки дан би ишао на исповиједи".

Оно што није говорио вјерницима у БиХ је да је 2004. године био осуђен за силовање, али им је зато говорио "како не осјећају корупцију гријеха у својим душама", што се могло видјети на видео-снимку направљеном у Међугорју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана