Шверц дроге кроз БиХ и потрошња у успону

Ведрана Кулага
Шверц дроге кроз БиХ и потрошња у успону

Сарајево - БиХ представља веома активно транзитно подручје за кријумчарење разних врста дроге из ЕУ и Турске и обрнуто, а њени држављани су најчешће у улози курира, чији је задатак да роба стигне на задату адресу.

Подаци Министарства безбједности БиХ из најновије информације о стању безбједности за 2016. годину показују да руте транспорта наркотика варирају од њихове врсте. Марихуана и сканк најчешће иду на релацији Црна Гора - БиХ (Херцеговина) - ЕУ уз повремена одступања попут кријумчарења сканка на релацији Холандија - БиХ. Из правца земаља ЕУ према земљама региона иде транспорт синтетичких наркотика, као што су спид и екстази, док се пошиљке хероина кријумчаре добром знаном трасом преко Турске и земаља југоисточног Балкана према земљама ЕУ, такозваном балканском рутом. Хероин који долази са истока највећим дијелом заобиђе БиХ због лоше путне комуникације и конфигурације терена.

- Синтетичке опојне дроге екстази и спид углавном долазе из Холандије у земље источне Европе, а мањи дио, у зависности од потреба тржишта, завршава и у БиХ. Спид је доступан и цијеном прихватљив за конзументе и дистрибутере, а у БиХ из Холандије се најчешће допрема у специјално изграђеним тајним скровиштима у аутомобилима и камионима - навело је Министарство безбједности БиХ.

Посебна пажња скренута је на чињеницу да у БиХ посљедњих година полиција проналази све више сканка, што је посљедица већег кријумчарења те дроге преко границе БиХ. Поред тога повећава се број и засада марихуане.

- Иако је територија БиХ прије свега транзитно подручје за транспорт наркотика према ЕУ, у порасту је број земљишних парцела које се користе за узгајање марихуане с циљем да се она дијелом транспортује у иностранство, а одређене количине препродају у БиХ. Разлог повећане производње марихуане у БиХ је стечено искуство о начину узгајања од криминогених лица у Холандији - навели су у Министарству безбједности.

Подаци до којих су дошле безбједносне агенције указују и на добру међусобну и међудржавну сарадњу криминалних група, али и да чланови група за неовлашћени промет користе такозване курире. У тој улози су држављани БиХ, односно најчешће возачи који легално врше превоз камионима, а у шупљинама возила и приколица скривају дрогу. Кријумчарење се обавља и преко легалних и преко илегалних граничних прелаза са БиХ, а у њега су укључени и појединци и организоване групе при чему користе приватна путничка и возила редовног друмског саобраћаја.

Према подацима из извјештаја, потрошња дроге у БиХ је у порасту, али је још релативно ниска у поређењу са другим европским земљама. Лани је у БиХ регистровано 1.481 кривично дјело у вези са злоупотребом дроге, што је за готово 12 одсто више у односу на претходну годину, када их било 1.325. Та кривична дјела уписана су у досијее 1.549 особа, што је за 5,51 одсто више него годину раније - 1.468, а највише их је "пало" због посједовања и омогућавања уживања дроге након којег слиједи неовлашћена производња и промет.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да службе не могу бити задовољне досадашњим резултатима у борби против кријумчарења дроге.

- Резултати које постижемо пресијецањем канала у смислу откривања кријумчарења, хапшења лица, а посебно нарко-босова нису задовољавајући. Сва борба се практично своди на ситне уличне дилере, који су само посљедица озбиљног кријумчарења - рекао је Мектић, који сматра да нема потребног нивоа опредјељења свих полицијских институција у БиХ за заједнички рад.

Акција "Транзит"

У информацији о стању безбједности у БиХ у 2016. години између осталог је поменуто да је МУП РС у координацији са Тужилаштвом БиХ спровео међународну акцију под називом "Транзит", којом је пресјечен промет дроге из Црне Горе и БиХ. У акцији "Транзит" су одузети 11 килограма сканка, већи број дигиталних вага, већа количина новца, СИМ картице за мобилне телефоне и други предмети.

Марихуана и сканк

Црна Гора - БиХ (Херцеговина) - ЕУ или Холандија - БиХ (сканк)

Спид и екстази

ЕУ - земље региона

Хероин

"Балканска рута" (Турска, Србија, Албанија, Бугарска, Румунија, БиХ углавном заобиђена)

Регистрована кривична дјела злоупотребе дроге

Година                 Број

2016.                    1.481

2015.                    1.325

Регистровани починиоци злоупотребе дроге

Година                 Број

2016.                    1.549

2015.                    1.468

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана