Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске FOTO

Г.С.
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске FOTO

На Тргу Крајине у Бањалуци завршен је свечани дефиле поводом Дана Републике Српске на којем је учествовало више од 2.400 припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) и представника цивилног сектора, различитих републичких управа, удружења и организација.

Дефиле је  окончан родољубивом пјесмом "Пукни зоро" коју су отпјевали учесници дефилеа и прелијетањем хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске.

Њему су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министар одбране Србије Александар Вулин.министри у владама Републике Српске и Србије, представници Српске у институцијама БиХ.

Већ традиционалном, четвртом, дефилеу поводом 28. рођендана Српске који се обиљежавао под слоганом "За сва времена" присуствовали су и представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, син генерала Ратка Младића - Дарко Младић, припадници Трећег (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници дипломатског кора, Војске и Полиције Србије, званице из јавног, политичког и друштвеног живота и бројни грађани.

У част предсједника Републике Српске, била је постројена Почасна јединица МУП-а Српске, а рапорт предсједнику Жељки Цвијановић предао је командир те јединице Витомир Петричевић.

На полазној линији за свечани дефиле били су постројени ешалони Министарства унутрашњих послова Републике Српске и цивилног сектора.

Свечани дефиле чинли су и Заставни вод, 12 ешалона јединица и шест моторизованих ешалона МУП-а Српске, чија су 782 припадника дали животе за Српску.

На челу ешалона јединица и моторизованих ешалона МУП-а је био руководилац дефилеа Горан Амиџић, који је начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја. У ешалонима су били и припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Посебних снага Полиције, те кадети Полицијске академије.

Цивилни сектор чинила су  34 ешалона, од чега је један моторизован. У овим ешалонима су били и представници студената, бораца, ратних инвалида, ветерана, националних мањина, спортисти, ватрогасци.

Парадни марш, дјело композитора Станислава Биничког, изводио је  Полицијски оркестар.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана