Све опције синдикалне борбе на столу

Маријана Миљић Бјеловук
Све опције синдикалне борбе на столу

БАЊАЛУКА - Да ли ће радници јавног сектора у Српској изаћи на улице, знаће се у понедјељак, за када су челници пет синдиката најавили сабор на којем ће донијети коначне одлуке о даљим потезима, а два дана уочи засједања поручују да тренутно расположење запослених одсликава незадовољство те да су спремни да протестима траже оно што им је обећано.

Наиме, представници пет синдиката који представљају раднике у јавном сектору сматрају да су изиграни од стране Владе РС. Тврде да споразум потписан са републичком Владом од половине прошле године није у потпуности реализован, односно да није дошло до спровођења четвртог корака из тог документа - повећања плата у другом кварталу ове године.

Синдикат управе РС је за недјељу увече заказао сједницу својих органа, а тада ће, како наводе, разматрати комплетну ситуацију, али и донијети закључке које ће представити колегама на сабору.

- На сабору ће учествовати и представници синдикати полиције, доктора, медицинских сестара, али и Самостални синдикат у здравству. Пред нама ће бити теме које се односе на неиспуњавање потписаног споразума, односно повећања плата, али и неуплаћени доприноси здравственим радницима, као и неплаћени прековремени сати. Такође, тема је и колективни уговор за запослене у општинама и градовима, а који још немамо. Много је проблема који су ескалирали. Вијећаћемо о свим видовима синдикалне борбе, а пред нама су на првом мјесту опције које се односе на организовање штрајкова, протеста, демонстрација - казао је “Гласу” предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Навео је да Влада РС није имала разумијевања у претходних годину и по, јер није испоштовала раднике јавног сектора који, како тврди, већ скоро 14 година трпе преко својих леђа сваку кризу која погоди Српску.

- Правдају се како је рекао Међународни монетарни фонд (ММФ) да ограниче плате у јавном сектору. Како се ниједном ММФ није тргнуо за јавна предузећа, јер тамо запослени имају дупло веће плате него они у здравству - упитао је Марић и додао да солидарност једном за свагда треба да сиђе са леђа радника јавног сектора.

Исти став дијеле и у Синдикату радника унутрашњих послова РС, гдје наводе да ће у понедјељак у Банском двору учествовати на синдикалном сабору.

- На сабору ће учествовати око 300 чланова који одлучују у органима одлучивања пет гранских синдиката. Од стране нашег синдиката учествоваће представници сваке синдикалне јединице, од Мркоњић Града до Требиња. Ти људи долазе из свих полицијских станица МУП-а и они сваки дан дијеле радни простор за осталим запосленим. Они су ти који знају најбоље расположење запослених - казала је “Гласу Српске” предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић.

Подсјетила је да је сабор организован управо из разлога што је Влада РС прекршила потписани споразум из прошле године, односно није дошло до повећања плата у другом кварталу ове године.

- То је четврти корак из потписаног споразума. Синдикални органи донијеће у понедјељак званичне одлуке, а тренутно преовладава расположење за протесте. Влада РС, која је наш послодавац, исказала је велики степен неодговорности и обманула раднике. Нисмо очекивали да ће се Влада поигравати са својим радницима - закључила је Јондићева.

Три повећања

Представници пет гранских синдиката прошле године потписали су споразум о повећању плата са Владом РС, према којем је од јуна 2022. плата повећана за десет одсто, а за додатних 100 марака од августа исте године.

Плате свих запослених које су биле мање од републичког просјека у јавном сектору повећане су за пет одсто од почетка 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана