Све брже се шири: Више од пола милиона људи заражено вирусом корона

ГС
Све брже се шири: Више од пола милиона људи заражено вирусом корона

Број заражених вирусом корона у свијету премашио је 500.000, показују најновији статистички подаци.

За само два дана број заражених порастао је за 100.000.

Од почетка епидемије вируса корона до данас широм планете регистровано је више од пола милиона инфицираних док је број преминулих достигао цифру од 22.339.

Како показују подаци на сајту Wordlometers, у свијету је тренутно 503.072 активних случајева заразе вирусом корона.

Од тог броја, наводи се да се у критичном или озбиљном стању налази пет процената, односно чак 18.171 пацијената.

Код већине, тачније 341.335, стање болести се води као благо.

Истовремено, број оних који су се до сада опоравили од инфекције коронавирусом је 121.227.

То значи да је од укупног броја “затворених” случајева заразе 84 процента изљечено док је преминуло 16 одсто оболелих.

Иако је епидемија кренула и Кини и дуго се чинило да ће та земља бити најпогођенија њом, убрзо се ситуација драстично промјенила.

КИна, али и Јужна Кореја у којој је зараза такође нагло букнула, успјеле су да је ставе “под контролу”, па обе земље сада биљеже “тек” по коју десетину нових случајева дневно.

Из Кине чак стижу извештаји да су готово сви новообољели пристигли из иностранства, док локалног ширења коронавируса готово да уопште нема.

Са друге стране, вирус је изазвао потпуну трагедију, најприје у Италији а након тога и у Шпанији.

Италија је тако готово премашила Кину по укупном броју случајева, јер их је регистровано преко 80 хиљада, док је број преминулих већ изнад огромних 8 хиљада.

Ни у Шпанији сутуација није много боља. Број заражених је око 56 хиљада са тенденцијом убрзаног раста, док је већ сад више од 4.000 страдалих у тој земљи на Пиринејском полуострву.

Велики број заражених биљежи се и у другим најразвијенијим земљама Европе - Немачкој, Француској, Швајцарској, Британији...

“Црна” статистика пријети и Америци. Број случајева већ је на око 75.000 уз више од хиљаду мртвих. Стручњаци страхују да би САД могле да постану ново жариште вируса корона и да ће ови бројеви вишеструко порасти у народном периоду.

Када је ситуација у региону у питању - Румунија има више од 1.000 заражених, Словенија преко 500 а том броју ближи се и Хрватска,

У Србији је тренутно 457 заражених и 7 преминулих, док се иза по броју регистованих заражених налазе Мађарска, Бугарска, БиХ, Сјеверна Македонија, Албанија, Црна Гора. На територији Косова и Метохије тренутно је 71 пацијент са вирусом корона.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана