Судије у Бриселу одлучују о пријетњама Стевандићу

Дарко Момић
Судије у Бриселу одлучују о пријетњама Стевандићу

Бањалука - Пред белгијским правосуђем у току је поступак против Ибрахима Тухчића из БиХ због пријетњи које је путем друштвених мрежа упутио лидеру Уједињене Српске Ненаду Стевандићу и члановима његове породице.

Стевандић каже за “Глас Српске” да је дао сагласност да се процес против Тухчића води у Бриселу зато што је постојала реална могућност да се Тухчић не појави у БиХ док случај не застари. Он истиче да за грозоморне пријетње које му је упутио Тухчић одговорним сматра министра безбједности БиХ Драгана Мектића, којег је тужио за клевету због неистина изнесених на његов рачун.

- Након што су политички обрачуни прешли сваку мјеру и након што је министар безбједности БиХ Драган Мектић почео људе да назива погрдним именима, па чак и убицама и злочинцима, то је добило своје реакције у јавности, која сматра да би оно што говори министар безбједности требало да буде званично. Он је таквим понашањем изазвао то да особе које је без икаквог доказа или основа називао убицама, злочинцима и криминалцима тако буду доживљене у јавности и због тога почну да добијају пријетње. Ја лично сам добијао пријетње по безбједност и то не само мене, већ и моје породице. Једна од њих је и пријетња Ибрахима Тухчића да ће нас убити, заклати и сличне ствари - објашњава Стевандић.

Он додаје да су пријетње њему и његовој породици упућене преко бројних портала, међу којима је и БН, на којем се, како каже, могу наћи пријетње да му “треба дати метак и сличне”.

- Гдје бих стигао када бих све туживао? Али тужио сам тог Ибрахима Тухчића и он је пронађен у Бриселу и саслушан и ја сам дао сагласност да се поступак против њега води пред белгијским правосуђем. Пријети му казна од најмање пет година затвора - каже Стевандић.

Он додаје да је Тухчић родом из Калесије и показује једну од грозоморних порука и пријетњи које му је послао Тухчић, а која гласи: “Ј... ти цијели Клинички центар фамили, јер сте ви сви ратни злочинци. Нећеш умрети природном смрћу, ј... ти православље. Пријави ме Драгану Лукачу да му ј... све четворо геноцидне деце.”

Стевандић изражава наду да ће суд пресудити како треба, истичући да он себи никада неће дозволити да пријети било коме или било чијој породици на начин на који то ради Мектић или они које је он осоколио да пријете.

- Шта год о њему мислио, а мислим све најгоре, никада не бих позвао да се над њим врши било каква харанга. То није само ствар личног васпитања и пристојности, већ и поштовања кодекса модерног демократског друштва, гдје се Мектић апсолутно не уклапа - каже Стевандић.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана