Судије и тужиоци тужбама добили милионе марака за накнаде

Срна
Судије и тужиоци тужбама добили милионе марака за накнаде

САРАЈЕВО - Судије и тужиоци Суда и Тужилаштва БиХ, као и стручно особље ових институција и Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ на основу тужби за накнаду топлог оброка, превоза, регреса и одвојеног живота наплатили су више од два милиона марака у 2018. години.

Та лица тужбе и тужбене захтјеве заснивају на одлукама Уставног суда БиХ из 2013. и 2014. године, којима је утврђена њихова дискриминација по основу ових накнада.

У Правобранилаштву БиХ истичу да је пракса судова да се ови тужбени захтјеви усвајају и БиХ обавезује на исплату штете те да немају апсолутно никакву могућност да оспоре тужбене захтјеве из овог основа.

Правобранилаштво подсјећа да је више пута упозоравало надлежне институције, прије свега Парламент БиХ о потреби доношења новог закона о платама и накнадама лица запослених у правосудним институцијама БиХ да би ово питање било системски ријешено, што је обавеза утврђена и одлукама Уставног суда БиХ.
- Нерјешавањем овог питања увијек остаје отворен проблем подношења нових тужби наведених лица по овом основу, а које ће неминовно бити усвојене и тиме додатно оптерећен буџет институција БиХ - наводи се у годишњем извјештају о раду Правобранилаштва.
У Правобранилаштву напомињу да је у сарадњи са Министарством финансија и трезора БиХ изнађено дјелимично рјешење за постојеће спорове, а с циљем смањења штете за буџет БиХ, односно да је предложен начин мирног рјешавања спора, при чему се тужиоци у спору одричу камата.

- Запослени у Суду БиХ и ВСТС су у највећој мјери прихватили приједлог, док запослени у Тужилаштву БиХ у највећем броју не прихватају овакав вид рјешавања спора, те настављају да подносе тужбе против БиХ из основа утврђеног наведеним одлукама Уставног суда БиХ - констатује се у извјештају Правобранилаштва.

Наводећи да не постоји никакав механизам којим би се тужиоци приморали на закључење нагодбе, већ то зависи од њихове добре воље и спремности за компромис у Правобранилаштву понављају да је једино могуће трајно рјешење овог проблема доношење измјена Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

Правобранилаштво БиХ у 2018. години у корист БиХ и њених институција које је заступало добило је укупно 168 парничних предмета вриједности 2,1 милион марака. У истом периоду је изгубило 133 парнична предмета вриједности 7,6 милиона КМ, од чега се чак 80 одсто односи на радноправне спорове због неисплаћених накнада топлог оброка, превоза, регреса и одвојеног живота судијама, тужиоцима и другом правосудном особљу на нивоу БиХ те на спорове на име накнаде штете због неоснованог лишења слободе и спорове против Министарства одбране у вези са формацијским чиновима и распоређивањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана