Судија Милан Благојевић на мети тужилаца ВСТС-а БиХ: Устав ставио изнад ОХР-а и завршио на дисциплинској

Дарко Момић
Судија Милан Благојевић на мети тужилаца ВСТС-а БиХ: Устав ставио изнад ОХР-а и завршио на дисциплинској

БАЊАЛУКА - Канцеларија дисциплинског тужиоца (КДТ) Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ покренула је дисциплински поступак против судије Окружног суда у Бањалуци Милана Благојевића зато што је почетком фебруара ове године одбио да примијени Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ из 2005. године који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун.

Поред тога, Благојевић се на мети дисциплинског тужиоца нашао и због “вербалног деликта”, односно због колумне објављене у нашем листу 24. фебруара под називом “Мој одговор Инцку”. У тој колумни он је одговорио на пријетње актуелног шефа ОХР-а Валентина Инцка који је неколико дана раније у једној ТВ емисији изјавио да “Благојевић мора сносити посљедице” због пресуде у којој је одбио да примијени наметнути закон.

Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а терети Благојевића да је нарушио дигнитет судијске функције и испољио понашање које представља озбиљно кршење службене дужности. За оно што му се ставља на терет Благојевићу пријети чак и разрјешење са судијске функције.

Благојевић каже да је у одговору КДТ-у навео да нема рећи ништа више од онога што је као поступајући судија написао у пресуди код које, како каже, у потпуности остаје и иза чије правне ваљаности стоји у цјелости.

- Закон о Уставном суду Републике Српске, између осталог, каже да сваки редовни суд у Републици Српској, односно поступајући судија тог суда, има право да у својој судској одлуци одбије примјену сваког прописа или сваког општег акта због његове несагласности са Уставом. То сам ја учинио у предметној пресуди, што сам ваљано и образложио, али очигледно да сам мета зато што сам Устав Републике Српске ставио изнад ОХР-а - каже Благојевић.

Када је ријеч о оптужбама дисциплинског тужиоца у вези са његовом колумном објављеном у нашем листу, Благојевић каже да је његова колумна само одговор на оно што је рекао шеф ОХР-а, додајући да то што је Инцко казао свако може да пронађе на интернету.

- Такво понашање високог представника Валентина Инцка је флагрантан атак на независност и самосталност нашег правосуђа у цјелини, а не само на мене као судију појединца. Питам да ли ико, па макар то био и високи представник у БиХ, има право да јавно пријети судији једне државе и тиме отворено атакује на независност и самосталност правосуђа у цјелини - каже Благојевић.

Он додаје да је таква пријетња недопустива у цивилизованом свијету и да нико нема право да је изрекне судији, а да за то не буде санкционисан, истичући да то право нема ни високи представник у БиХ.

- Због тога сам и написао колумну и одговорно тврдим да нисам нарушио дигнитет судијске функције. Колумна је само реакција једног судије у држави на пријетњу коју му је прије тога отворено, јавно и на противправан начин изрекао високи представник у БиХ - каже Благојевић.

Подсјећамо, судија Благојевић је Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ, који је наметнуо Педи Ешдаун, одбио да примијени у спору који је покренуо град Бањалука против Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове која је одбила да на град Бањалука упише право својине на земљишту на којем се, између осталог, налази и зграда Народне скупштине РС.

Нема овлашћења

Милан Благојевић каже да је у одговору дисциплинском тужиоцу навео да Савјет безбједности Уједињених нација ни у једном од 40 својих резолуција у вези са БиХ и високим представником није одредио да високи представник може да доноси, односно намеће уставне амандмане и законе.

- Такво овлашћење високом представнику није дато ниједном резолуцијом СБ, а такво овлашћење није му дао чак ни правно непостојећи Савјет за примјену мира у БиХ, чије постојање није уговорено нити прописано било којим извором међународног права, укључујући и све анексе Дејтонског мировног споразума - објашњава Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана