Странке већ знају ко су кандидати

Маријана Миљић Бјеловук
Странке већ знају ко су кандидати

БАЊАЛУКА - Иако је до локалних избора у БиХ остала година политичке странке поспремају своје редове и кроје планове за октобар 2024. Поједини откривају да већ имају спискове кандидата који ће у трку за позицију градоначелника и начелника, док други иду и корак даље те откривају имена која ће се борити за наклоност бирача.

На саборима СНСД-а и ПДП-а за викенд су реизабрани лидери странака те конституисани најважнији страначки органи.

- Сабор је завршен и према програмским опредјељењу сада треба држати комуникацију са нашим чланством на терену. Избори су идуће године и вјерујем да ће СНСД на локалу остати побједничка партија. Страначки органи ће на вријеме разговарати о кандидатурама - рекао је “Гласу” потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.

Слична порука стиже и из ПДП-а, гдје наводе да одмах након конституисања највећег дијела страначких органа крећу у борбу за предстојеће изборе.

- Немамо времена за губљење, већ данас крећемо снажно у припреме за предстојеће локалне изборе. Пред нама је велика борба, изборна правила су ровита, јер је Изборни закон лош те склон манипулацијама и преварама. Без обзира на то морамо бити спремни за локалне изборе - казао је “Гласу” лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

Нагласио је да ће сигурно једна од највећих политичких битака између СНСД-а и ПДП-а бити за првог човјека града Бањалука.

У јавности се већ могло чити да ће ПДП-ов Драшко Станивуковић који је актуелни градоначелник Бањалуке поново ући у борбу за освајање још једног мандата за највећи град у Српској.

- Бањалука је најзанимљивија и биће сигурно у јавности највише присутна због специфичних политичких односа који њоме харају. Ту се већ води велика политичка борба и сасвим је логично да Станивуковић показује спремност да се укључи у нову утакмицу. О томе ћемо доносити одлуку у наредном периоду - закључио је Бореновић.

У највећој опозиционој странци у Српској, СДС-у, у недјељу ће бити одржана сједница Главног одбора на којој ће бити изабран предсједник тог одбора и три потпредсједника странке.

- Они који буду изабрани ће по аутоматизму ући у предсједништво СДС-а. Такође у овом мјесецу ћемо одржати и изборне сједнице скупштина актива жена и младих, на којима ћемо изабрати предсједнике тих тијела. Тиме ће циклус конституисања органа бити завршен - казао је “Гласу” предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Када је ријеч о предстојећим локалним изборима наводи да многи, па и они, већ увелико размишљају о потенцијалним кандидатима за градоначелничке и начелнике фотеље.

- Наш договор је да не идемо у јавност са званичним именима кандидата, јер имамо још довољно времена. Обилазимо регије и разговарамо са људима о предстојећим изборима, начину организовања и потенцијалним кандидатима за начелнике и градоначелнике, али и одборнике у појединим срединама - поручио Миличевић.

Нагласио је да ће опозиционе политичке партије настајати да имају заједничке кандидате у свим општинама и градовима.

- Вјерујем да ћемо у томе успјети у највећем броју локалних заједница. Знало се десити да у неким срединама не направимо договор, али вјерујем да ћемо у 95 општина и градова имати заједничке кандидате. Није паметно да опозиција има више кандидата за начелнике, односно градоначелнике, јер то само расипа гласове и умањује шансе да побиједимо. Нећу унапријед рећи ниједно име, али увелико радимо на томе и већ имамо профилисано ко су наши кандидати - поручио је Миличевић.

У Уједињеној Српској наводе да ће до 21. новембра, односно рођендана странке, бити конституисани сви органи те политичке партије, док ће до краја децембра бити направљена и изборна платформа за наступ на престојећим локалним изборима.

- Уједињена Српска имаће на предстојећим изборима више самосталних кандидата за градоначелнике и начелнике него на претходним. Једна смо од владајућих странака и имамо највише наших људи на позицијама градоначелника и начелника након СНСД-а - рекао је “Гласу Српске” предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Први човјек Покрета за правду и ред Небојша Вукановић прошле седмице открио је да ће у трци за првог човјека Требиња имати свога кандидата, а ријеч је о Лазару Радану, најмлађем мастеру у историји на Одсјеку за историју на Филозофском факултету у Новом Саду.

Локални избори у БиХ требало би да буду одржани прве недјеље у десетом мјесецу 2024. године, а то је 6. октобар.

Аналитичари поручују да изборна кампања у БиХ никада не престаје те да се она сада само захуктава.

- Странке се код нас кроз локалне парламенте те Народну скупштину РС приказују другачијим него што заиста јесу. Неријетко можемо чути од експерата из области парламентаризма да се ради о такозваном позоришту - парламенту, гдје се углавном пази на то како се нешто изговара и шта тачно рећи да би се допали ширим народним масама, него да се заправо суштински кажу неке ствари. Нажалост, у прошлом, али и у овом сазиву републичког парламента велики број посланика ради управо то, јер се они само презентују јавности и говоре оно што би иста та јавност вољела да чује, а не анализирају оно што је пред њима. Због тога можемо рећи да изборна кампања код нас никада не стаје - казао је “Гласу Српске” аналитичар Филип Матић.

Подсјећа да би кампања по закону требало да траје мјесец пред одржавање избора.

- Тих мјесец дана је само обиљежено штандовима политичких странака, а све остало је исто као и претходних мјесеци гдје се води борба за освајање наклоности бирача. Странке утежу своје редове и припремају се за кампању, а са прољећа можемо очекивати интензивирање свих тих активности - закључио је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана