Стране организације незаконито уклањају мине у БиХ

Дарко Момић
Стране организације незаконито уклањају мине у БиХ

САРАЈЕВО - Стране невладине организације незаконито се баве деминирањем у БиХ, јер нису у складу са законом регистроване за ту дјелатност чиме наносе огромну штету домаћим деминерским предузећима и хуманитарним организацијама које се баве овим послом.

 

Ово се, између осталог, наводи у писму које су представници домаћих комерцијалних и хуманитарних организација за деминирање упутили Савјету министара БиХ, министарки цивилних послова БиХ, члановима Комисије за деминирање БиХ и руководству Центра за уклањање мина БиХ (БХМАК).

У писму у које је наш лист имао увид, домаћи деминери траже да се страним организацијама одузму акредитације и наводи да је у мандату прошлог, а и овог Савјета министара БиХ дошло до изразитог фаворизовања државних и ентитетских организација које се баве деминирањем, односно Оружаних снага БиХ и ентитетских управа Цивилне заштите.

- Поред тога, фаворизоване су и стране невладине организације које своје услуге у овој области пружају незаконито. У Закону о деминирању БиХ и Правилнику за акредитовање организација за противминско дјеловање су тачно одређени општи услови које морају испуњавати организације да би добиле акредитацију, а стране организације те услове не испуњавају - наводи се у писму.

Први од општих услова, наводи се даље, јесте да подносилац захтјева мора имати статус правног лица, односно да је обавезно извршити регистрацију дјелатности за противминско дјеловање у складу са прописима у БиХ.

- Комисија за деминирање БиХ издаје акредитације представницима страних невладиних организација, иако немају статус правног лица у смислу Одлуке о оснивању и раду представништава страних лица у БиХ. Члан 4. те Одлуке каже да “страно лице оснива представништво ради истраживања тржишта, обављања пропагандних и информативних послова и ради свога представљања”, док члан 5. јасно и прецизно каже да је “Представништво саставни дио страног лица и нема статус правног лица”, те да “Представништво обавља послове из става 4. по налогу оснивача” - наводи се у писму и додаје да “послови деминирања никако не могу да се подведу под истраживање тржишта или обављање пропагандних и информативних послова”.

На тај начин, оцјењују домаћи деминери, створена је нелојална конкуренција, јер стране деминерске организације у БиХ не послују у складу са Законом о ПДВ-у и избјегавају плаћање пореза.

Директор БХМАК-а Саша Обрадовић каже да је након што је добио писмо деминера од Министарства правде БиХ тражио тумачење навода из писма, али да још није добио одговор.

Он додаје да подржава домаће деминере, истичући да је чињеница да су ускраћени за средстава за деминирање од стране донатора.

- Проблем је што донаторска средства не иду, као раније, преко ИТФ фонда у Љубљани, већ их донатори дају директно својим организацијама, иако одговорно тврдим да су наше деминерске фирме и боље и ефикасније, јер познају терен и имају искуство - закључује Обрадовић.

Акредитације

Представници домаћих деминерских фирми и организација у писму траже хитну реакцију Комисије за деминирање БиХ.

- Захтијевамо да одмах ставите ван снаге нелегално издате акредитације представништава страних организација које се нелегално баве деминирањем и упозорите их да су дужне да се акредитују у складу са правним прописима који важе у БиХ - категорични су домаћи деминери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана