Стевандић: Хелез позива на насиље, ниједан педаљ Српске неће доћи у питање

Срна
Стевандић: Хелез позива на насиље, ниједан педаљ Српске неће доћи у питање

БЕОГРАД - Пријетње министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о подјели Републике Српске на кантоне и укидању њеног назива представљају кршење Дејтонског мировног споразума и позив на насиље и рат, те му поручио да ниједан педаљ Српске неће доћи у питање, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић

”Чим се Република Српска претвара у кантоне и дијели, то је кршење Дејтонског мировног споразума, то је изазивање сукоба, то је позив на насиље и рат и то Хелез ради у договору са онима који га не опомињу”, изјавио је Стевандић.

Он је указао и да, чим нема никаквих реаговања на Хелезову изјаву, ни од Кристијана Шмита, ни од амбасада, то значи да је ријеч о заједничкој акцији.

“Морамо да будемо опрезни, ми то одбацујемо и морамо одмах да им пошаљемо поруку да ниједан педаљ Републике Српске неће доћи у питање, да ми знамо да народ у Федерацији БиХ није луд и да се неће полакомити за ратним тежњама Зукана Хелеза”, рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да народ у Федерацији БиХ хоће да живи као што хоће да живи и народ у Републици Српској.

“И као што ми не бисмо изазивали инциденте у Сарајеву, не препоручујем им да изазивају инциденте у Републици Српској. И нека откажу послушност својим спонзорима који их гурају у рат”, поручио је Стевандић.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез недавно је најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Хелез је запријетио и да ће Срби “извући дебљи крај” ако се не повинују његовом плану о пођели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у хрватској акцији “Олуја”.

Он је рекао и да би за Србе била “предност” ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана