Стевандић: Дошло вријеме за отворену борбу за изворне дејтонске надлежности (исправљено)

Срна
Стевандић: Дошло вријеме за отворену борбу за изворне дејтонске надлежности (исправљено)

БАЊАЛУКА - Дејтонским споразумом сви у БиХ су добили мир, а Република Српска верификацију и то је најмање спорно, али је спорно све оно што се дешавало послије – стална измјена Дејтона на штету Српске, губитак њеног суверенитета и скрнављење њених институција, изјавио је Срни предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Стевандић је истакао да је напокон дошла фаза да о томе почне да се разговара отворено и да се каже да све оно што је пренесено са Републике Српске на ниво БиХ није било у изворним дејтонским надлежностима, да је то ствар уговора и да мора да се размишља како да тај уговор буде промијењен у корист Српске.

То није усмјерено против Федерације БиХ или других народа – рекао је Стевандић поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Република Српска, нагласио је он, мора да задржи свој ниво самосталности у одлучивању, ентитетски суверенитет и свој уставни положај да се без ње не може мијењати Устав и доносити одлуке на територији БиХ.

Према његовим ријечима, веома је значајно да буде успостављен и принцип легитимитета у Српској, односно да се зна ко су њени легитимни представници.

– Осим борбе за очување суверенитета и достигнутог нивоа самосталности боримо се и да буду легитимни људи за које гласа већина народа у Републици Српској. Посебне проблеме имамо у посљедњих годину дана када људи који су изгубили изборе покушавају да преговарају у име Српске, а њихов капацитет је у тим преговорима много мањи и они жртвују суверенитет Републике Српске ради фотеља у Сарајеву које могу да добију, које су већ добили или желе да их задрже као што то ради Савез за промјене – рекао је Стевандић.

Он је поручио да је народ увијек врховни судија, те да је глас народа глас Бога.

– Надамо се да ће народ осудити оне који на тај начин раде против Српске и да ће они то добро разумјети. И поред монструозних медијских манипулација великог броја медија у Федерацији БиХ који су према нама настројени непријатељски и чине од нас мете, борба за Републику Српску не смије престати јер она подразумијева да и то треба издржати – каже Стевандић.

Двотрећинска већина у Народној скупштини Републике Српске која је на посебној сједници стала иза сета закључака усмјерних ка одбрани Дејтонског споразума, оцијенио је Стевандић, је легитимна, легална и треба да афирмише снагу Српске и моћ њених институција. Они који су стално спремни да праве циркус од Народне скупштине и да негирају оно што она ради су, истакао је он, људи који раде против Српске јер је врхунски легитимитет свуда у највишем законодавном тијелу.

– Они који желе да проблематизују било коју одлуку, а поготово двотрећинске већине Народне скупштине раде против Републике Српске, али њих је сваким даном мање. То је доказ успјешности политике коју ми који представљамо легитимну већинску Српску свакодневно водимо –  истакао је Стевандић.

Сутра се навршавају се 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ.

НАПОМЕНА:

Дио чланка који је преузет од Новинске Агенције Срна није тачан јер је Босна и Херцеговина постојала и прије Дејтонског споразума, те се у Уставу који је његов саставни дио јасно потврђује њен међународноправни континуитет.

Дејтонским споразумом њена унутрашња организација јесте промијењена на начин да се држава састоји од два ентитета, али БиХ је као независна, суверена и међународно призната држава постојала од 1992. године и није “створена” састављањем два ентитета 1995. године. Више чињеница о манипулацијама са чињеницама можете наћи на порталу raskrinkavanje.ba.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана