Стари начелници у трци за нови мандат

Дарко Момић
Стари начелници у трци за нови мандат

БАЊАЛУКА - Опозиционе странке у Српској на новембарске локалне изборе пред бираче ће изаћи са провјереним кандидатима, а у предизборну трку ће скоро сви досадашњи начелници општина.

Од 16 начелника и градоначелника из СДС-а који су 2016. године освојили мандат, њих 12 ће у трку за нови мандат, тројица су у међувремену напустила ову странку, а СДС ће само у Костајници имати новог кандидата за начелника умјесто досадашњег Драге Бундала. Јуче је објелодањено да ће кандидат за начелника ове мале општине бити предсједник костајничког СДС-а Владимир Ћопић.

Према тврдњама нашег извора из СДС-а, у трку за нови мандат ће начелници Сокоца Милован Бјелица, Источне Илиџе Маринко Божовић и Источног Старог Града Бојо Гашановић, као и Лопара Радо Савић и Угљевика Василије Перић који се на челу ове општине налази од 2001. године.

- СДС ни у Херцеговини неће одустајати од провјерених кандидата, па ће по нови мандат начелници Берковића Ненад Абрамовић, Чајнича Горан Караџић те најдуговјечнији начелник у РС Милан Радмиловић који је на челу Гацка од 2000. године - каже наш извор.

Он додаје да ће и начелници Осмака Љубо Петровић и општине Источни Мостар Божо Сјеран вјероватно поново бити кандидати за начелнике.

- Иако је било чудно што прије два дана, послије сједнице Предсједништва СДС-а није озваничено да ли ће начелник Теслића и предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић поново бити кандидат, он ће готово сигурно по нови мандат - каже наш саговорник.

То тврди и члан Предсједништва СДС-а Недељко Гламочак који увјерава да ће Миличевић поново бити кандидат. Он каже да је разлог за то исти као и код већине осталих кандидата ове странке.

- СДС ће поново кандидовати људе који су по два основа заслужили повјерење. Први је што годинама уживају повјерење грађана у срединама којима руководе, а други је што су у бројним ударима на СДС остали лојални странци и њеној политици - каже Гламочак.

Када је ријеч о ПДП-у, ова странка има два начелника, а то су Зденко Сакан у Котор Варошу и Рато Рајак у Рудом и оба ће поново бити кандидати за те функције. Портпарол ове странке Ања Петровић каже да су и Сакан и Рајак оправдали повјерење својих суграђана и заслужују нови мандат.

- Сакан је био посвећен санацији и модернизацији локалних путева и бројним инфраструктурним пројектима, међу којима се издваја завршетак изградње једног модерног блока у Дому здравља и уређење комплетног круга ове установе - каже Петровићева.

Она истиче да је иста ситуација и са Ратом Рајаком који је, како каже, повјерење суграђана добио и у децембру 2018. године на опозиву који је покренут против њега.

- Он је начелник који се домаћински односи према својој општини и њеним ресурсима и сигурни смо да ће поново добити повјерење - каже Петровић.

Добој, Бијељина, Братунац

Градоначелници Добоја и Бијељине Обрен Петровић и Мићо Мићић и начелник Братунца Неђељко Млађеновић прије четири године су те функције освојили као кандидати СДС-а.

Петровић и Млађеновић су у међувремену прешли у СНСД, а Мићић је формирао СДС Семберије. Петровића је након што је 2018. године изабран за посланика у Парламенту БиХ на мјесту градоначелника наслиједио Борис Јеринић који је заједно с њима прешао у СНСД и на овогодишњим изборима ће поново бити кандидат за ту функцију, исто као и Млађеновић, док је Мићић као кандидат СДС-а Семберије добио подршку СНСД-а.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана