Шта кажу послодавци и синдикалци на најављени минималац од 520 КМ?

ATV
Шта кажу послодавци и синдикалци на најављени минималац од 520 КМ?

Док послодавци поручују да минималац већи од 500 марака нема упориште у економији, синдикалци тврде да имају добре аргументе да већ од првог јануара најнижа плата нарасте на 550.

Тако социјални партнери реагују на поруке лидера СНСД-а, Милорада Додика, да ће подржати Владу у намјери да одреди минималац од 520 марака, с обзиром на то да послодавци и синдикалци не могу да се договоре. Иза најниже плате мора бити економска рачуница и мора се мислити на посљедице таквог повећања на привреду Републике Српске - упозоравају из Уније удружења послодаваца.

“Најнормалнија најнижа плата би по свим економским параметрима била 460 КМ, ми смо рекли у интересу да буде и 480, прихватили смо 500, а све преко тога апсолутно је неприхватљиво. Ми не желимо да дамо подршку мјерама које могу негативно утицати на постојање било каквог радног мјеста у Републици Српској”, рекао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Тривић најављује да ће на скупштини Уније предложити иступање из преговора о минималцу јер је, тврди, прича прешла са економског на политички терен. 

Са друге стране, синдикалци тврде да је све испод 550 марака понижавајуће за раднике. Савез синдиката тражи да најнижа плата од јануара треба да буде 550, а од средине 2020. и 50 марака већа. Предсједница Савеза синдиката се још нада компромису.

“Имаћемо још једну сједницу Економско-социјалног савјета гдје ћемо покушати да приближимо ставове. Ми став нисмо промијенили, наш став је јасан, аргументован, заиста аргументи којима ми доказујемо да је 550 КМ минимум износа најниже плате је ваљан аргумент”, истакла је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Први човјек СНСД-а је јуче поручио да је повећање плата у Републици Српској један од кључних циљева те странке, али и важан дио пронаталитетне политике. У повећању просјечне плате на 1000 марака, значајну улогу би требало да има виши минималац, оцијенио је Милорад Додик.

“Морам да вас подсјетим да смо ми на почетку ове године рекли да морамо креирати политике и мјере које ће омогућити да се завршетком ове године створе реалне претпоставке да се омогући да већ почетком идуће године плата у Републици Српској, просјечна плата, буде хиљаду марака”, нагласио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Прошле године, Влада је такође била приморана да сама донесе одлуку о повећању минималца, јер се социјални партнери нису могли договорити. Тада је најнижа плата повећана са 410 на тренутних 450 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана