Шта ће послодавци и синдикати затражити од Владе Српске: Пакет жеља прекопирали из прошле године

Маријана Миљић Бјеловук
Шта ће послодавци и синдикати затражити од Владе Српске: Пакет жеља прекопирали из прошле године

БАЊАЛУКА - Пословна заједница у Српској тражиће од Владе Српске да у 2024. реализује мјере које су им претходних година доставили, док ће синдикат, као и раније, захтијевати даљи раст плата у реалном сектору.

Наиме, социјални партнери имају рок до 25. септембра да доставе мјере које би требало да буду разматране приликом кројења програма економских реформи за 2024. годину.

Из Уније послодаваца РС наглашавају да ће на адресу Владе Српске послати мјере које су им прослиједили у претходне три године.

- Тражићемо од Владе Српске да оно што смо од њих тражили претходних година коначно буде реализовано. Многа министарства нису одрадила свој посао како су требала. Од премијера Радована Вишковића тражићемо да изврши притисак на њих и да неке од мјера које смо им доставили коначно угледају свјетло дана - рекао је “Гласу Српске” предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић.

Нових мјера, наглашава он, чију би реализацију тражили једноставно нема.

- Немамо ми ништа ново да додамо. Нека они само реализују оно што смо до сада тражили јер је мало мјера које смо заговарали на крају добило зелено свјетло - поручио је Тривић.

Од Владе Српске, наводи он, захтијевали су да унаприједи систем образовања, повећа подршку технолошком развоју, али и да сарадња привреде и школа буде пуно боља.

- Многе сегменте друштва потребно је унаприједити како би зауставили одлазак радника и поправили климу за живот и рад у Српској - закључио је Тривић.

Из Савеза синдиката РС наводе да ће идућих дана доставити мјере Влади за израду програма економских реформи, а да ће на челу истих бити раст свих плата заједно у привреди, заједно са најнижом платом у Српској.

- Утврдићемо идућих дана заједно са 15 гранских синдиката приоритетне мјере које ћемо тражити од Владе Српске да буду реализоване у идућој години. Приоритет јесте повећање свих плата, али и усвајање два до три нова закона, прије свега, оног који се односи на заштиту здравља радника на послу - казала је “Гласу” предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Нагласила је да је циљ мјера које ће предложити заустављање одлива радника, побољшање радничког стандарда, али и даљи раст плата.

- Требамо зауставити овај покољ који се односи на исплату плата радника у ковертама, али и прекинути експлоатисање радне снаге којом се покушава компензовати одлазак домаћег кадра у чије школовање је уложен новац. Они сада као готов производ одлазе у иностранство само што су незадовољни износом плате - казала је Мишићива и поручила да ће Влади понудити и моделе како уредити и повећати плате у реалном сектору.

Колективни уговор

Челници Владе Српске јуче су разговарали са представницима пословне заједнице и синдиката у вези са закључењем општег колективног уговора.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић нагласио је да је од велике важности да се у предстојећем, преговарачком процесу утврди текст општег колективног уговора како би се договорена рјешења могла имплементирати у документа економске политике и буџета за 2024. годину.

Вишковић је позвао све актере социјалног дијалога да предложе своје чланове у радну групу за израду општег колективног уговора, на чијем ће челу, у име Владе, бити министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана