Српска увела ванредне мјере због вируса корона: Затварају се све школе и факултети, забрањена јавна окупљања

А.Ј.Р.
Српска увела ванредне мјере због вируса корона: Затварају се све школе и факултети, забрањена јавна окупљања

БАЊАЛУКА – Све средње и основне школе у Републици Српској, као и високошколске установе затварају се на период од 21 дан, рекао је данас предсједник Владе РС Радован Вишковић након састанка са највишим званичницима у Српској.

- Донијели смо пет закључака из превентивних разлога како би заштитили наше грађане и Српску - рекао је Вишковић и додао да је препорука да се у овом моменту не затварају вртићи, али да се појача контрола.

Он је истакао да се забрањују и сва јавна окупљања до 30. марта, да неће бити игране представе у позоришту, концерти ће бити отказани а спортски догађаји ће се одржавати без публике.

Вишковић је додао и да ће се  обратити Савјету министара и граничној служби да се пооштри контрола уласка из земаља захваћених вирусом корона, а посебно из Италије, Кине и Јужне Кореје.

Он је навео да се обавезују здравстене установе у Српској да сачине план рада у ванредним околностима.

- Вечерас у 19 часова одржаћемо састанак са директорима свих болница из Српске - додао је Вишковић.

У Српској су до сада евидентирана четири пацијента заражена вирусом корона – по два у Бањалуци и Челинцу.

Према најновијим информацијама Министарства здравља и социјалне заштите у Српској нема новообољелих од вируса корона, а под здравственим надзором је тренутно 257 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом COVID-19.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у изолацији је укупно пет пацијената, а ту здравствену установу до сада је напустило 15 особа које су биле у изолацији.

- Тај број се мијења, јер зависи од процјене тренутног стања пацијента – стоји на фејсбук страници Министарства здравља. Навели су да су из здравственог надзора изашле укупно 103 особе, те да ће редовно обавјештавати јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана