Српска се спрема за лијечење крвном плазмом

Милијана Латиновић
Српска се спрема за лијечење крвном плазмом

БАЊАЛУКА - Република Српска разматра могућности набавке неопходне опреме како би у скоријој будућности, осим већ утврђених протокола који дају охрабрујуће резултате, заражене вирусом корона лијечили и крвном плазмом опорављених.

Истакао је то за “Глас Српске” члан Експертске групе за израду терапијских протокола и смјерница за лијечење болничких пацијената са “ковид 19” инфекцијом Ранко Шкрбић, додавши да морају бити испуњени технички предуслови да би било започето узимање крвне плазме од опорављених.

- Разговарамо са директорицом Завода за трансфузијску медицину РС Горданом Гузијан о томе и покренули смо иницијативу да буде набављена неопходна опрема за те процедуре. Драго ми је да су колеге у Србији већ кренуле с тим. О природи вируса још недовољно знамо и потребно је о свему водити рачуна јер не знамо колико дуго организам задржава антитијела, каква је њихова динамика - појаснио је Шкрбић који је и декан бањалучког Медицинског факултета.

Српска је формирала тим од девет експерата из области епидемиологије, микробиологије, фармације, радиологије, инфектологије и других који су, водећи се смјерницама колега из Кине, утврдили протокол за лијечење пацијената позитивних на вирус корона.

- Веома ефикасним показали су се “хлорокин” и “хидроксихлорокин”, лијекови из исте породице који су коришћени и за лијечење маларије. Набављено је довољно тих лијекова - рекао је Шкрбић и нагласио да наду улива и то што је Србија почела производњу “хлорокина”, а најаве да ће учинити исто долазе и од једне мале фармацеутске куће из ФБиХ.

Осим тога, додао је, постоје бројне научне потврде за додатна два лијека, од којих је један “ремдесивир” који већ примјењују у САД, а други је “фавипиравир” који се производи у Јапану.

- Настојимо да дођемо и до једног од ова два лијека - истакао је Шкрбић и додао да би до краја седмице требало да буде завршен свеобухватнији протокол за лијечење обољелих.

Начелница Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Антонија Верхаз, која је такође члан експертске групе, каже да је протокол о лијечењу обољелих урађен по угледу на Србију, а “хлорокин” и “хидроксихлорокин” који се користе у терапији су одмах набављени.

- Ти лијекови се углавном користе за лијечење пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, док се код обољелих са лакшом клиничком формом користи симптоматска терапија, уз уношење довољно витамина и течности - рекла је Верхазова. Додала је да ће протоколи о лијечењу обољелих сигурно бити мијењани и дорађивани у будућности.

- За сада имамо повољно искуство и немамо нусефеката - рекла је Верхазова. Истакла је да би епидемија требало да се заустави када прокуженост популације буде већа од 70 одсто, али да се још са сигурношћу не може рећи када ће се то догодити, због чега је увијек потребно имати резервни план и довољне количине лијекова.

Говорећи о терапији крвном плазмом опорављених, која се показала успјешном код бројних пацијената у Кини, а клиничка испитивања су у току у Европи, Верхазова је казала да се може очекивати да ће и код нас бити примјењиван тај начин лијечења када почне практиковање те процедуре у региону.

Специјалиста клиничке фармације у клиничкој апотеци УКЦ-а Тијана Ковачевић каже за “Глас Српске” да је у борби са непознатим вирусом срећа у несрећи то што је Српску пандемија захватила након европских земаља, те да се у доношењу смјерница за лијечење воде искуствима колега.

- Фармација је заснована на доказима, а овдје нам је велики проблем то што немамо доказа, или их је веома мало, те се ослањамо на искуства. Циљ је био да утврдимо протокол лијечења јединствен за све пацијенте у Српској. Не постоји један конкретан лијек који помаже у овој ситуацији - рекла је Ковачевићева апелујући на грађане да, упркос томе што је протокол за лијечење јавно доступан, не узимају лијекове без надзора љекара.

Спремно дочекали епидемију

Са члановима Експертске групе јуче је разговарала и предсједница РС Жељка Цвијановић која је истакла да је здравствени сектор Српске епидемију дочекао спремно.

- Институције Српске су на вријеме донијеле адекватне мјере да би били заштићени животи и сачувано здравље грађана - саопштено је из Бироа предсједника за односе са јавношћу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана