Српска пред наплатом 40 милиона КМ

Горан Маунага
Српска пред наплатом 40 милиона КМ

Зворник - Република Српска могла би да наплати потраживања у износу од 40 милиона КМ ако Уставни суд БиХ усвоји апелацију компаније "Алумина" којом се тражи поништење одлуке којом је фочанска фирма "Павгорд" уведена у извршни поступак против зворничког предузећа.

Уставни суд БиХ је по апелацији "Алумине" у јулу донио привремену мјеру којом је наложено Основном суду у Зворнику да не спроводи поступак извршења који је покренуо "Павгорд". Судска одлука требало би да буде донесена током овог мјесеца, а ако апелација "Алумине" буде усвојена, то ће бити крај свим потраживањима од "Бирча" која су имали литванска Укио банка и "Павгорд".

"Алумина" је недавно потраживања од 20 милиона евра на која је претендовала Укио банка откупила за 30.000 евра, што је симболичан износ који се односи само на цијену банкарских провизија и трошкова трансакција.

Укио банка је на основу кредита датих од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима, која су као и "Алумина" пословала у саставу Фабрике глинице "Бирач" у којој је покренут стечај, потраживала 155 милиона марака, а тај дуг "Павгорд" је раније откупио за 6,4 милиона евра.

Апелација "Алумине" Уставном суду реакција је на раније покушаје да ова фирма буде блокирана извршним поступцима.

Правни заступник зворничке компаније Владимир Милошевић рекао је да, ако Уставни суд БиХ усвоји апелацију "Алумине", стварају се услови да стечајни поступак над "Бирчем" буде окончан.

- На тај начин ће и РС моћи да намири 40 милиона марака потраживања која имају њене институције према "Бирчу". Моћи ће да буду намирени и  сарајевска фирма "БХ-Гас" која потражује 27 милиона, као и разна правна и физичка лица у БиХ која потражују укупно око 23 милиона марака - каже Милошевић.

Додао је да би то било наплаћено из стечаја "Бирча" који је власник "Алумине". У том случају, каже, или би "Алумина" била продата и наплаћено потраживање, или би они који имају та потраживања конверзијом дуга у капитал постали власници акција у "Бирчу", а тиме и у "Алумини".  

Окружни привредни суд у Бијељини раније је донио правоснажну одлуку да "Павгорд" не може да учествује у извршном поступку, али је Основни суд у Зворнику и поред већ пресуђене ствари донио нову одлуку којом омогућује да се "Павгорд" укључи у извршни поступак против "Алумине", тражећи наплату.

- Такво поступање противно је елементарном начелу права да се код већ пресуђене ствари не може поново водити поступак. Зато "Алумина" тражи од Уставног суда БиХ да се та одлука поништи - рекао је Милошевић.

Руководство "Алумине" је због тога надлежном тужилаштву и Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ поднијело кривичну пријаву против судије зворничког Основног суда Јелене Тодоровић.

- Још немамо информацију о томе да ли су тужилаштво или ВСТС предузели било какав поступак на основу те наше кривичне пријаве - рекао је Милошевић.

Рачун "Алумине" био је на захтјев "Павгорда" блокиран 14 дана у априлу, а затим је деблокиран. "Павгорд" је потом одустао од блокаде рачуна и крајем јуна поднио захтјев за наставак извршног поступка против "Алумине" како би продајом њене покретне и непокретне имовине наплатио потраживања.

Судови

Владимир Милошевић каже да ће "Алумина" обавијестити све судове у којима се воде поступци о чињеници да је Укио банка изјавила да нема никаквих потраживања по основу четири спорна кредита, те да иступа из свих правних поступака.

- О свему ће бити обавијештен и Уставни суд БиХ који одлучује по апелацији о незаконитом уласку "Павгорда" у извршни поступак против "Алумине" - рекао је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана