Српска још годину чека милионе

Маријана Миљић Бјеловук
Српска још годину чека милионе

БАЊАЛУКА - Суд БиХ поново је одгодио извршење правоснажне пресуде по којој Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ треба Српској да исплати 30 милиона марака са каматом, рекла је “Гласу Српске” министарка финансија РС Зора Видовић.

Нагласила је да су добили информацију од Правобранилаштва БиХ да је Суд БиХ поново одгодио извршење правоснажне пресуде и то до 18. јуна 2024. године.

- На ту најновију судску одлуку, коју смо успјели добити преко Правобранилаштва БиХ, већ смо се жалили. Видјећемо шта ће бити и да ли ће овај пут бити икаквог ефекта од поднесене жалбе - поручила је Видовићева.

Нагласила је да је сваки коментар на праксу пролонгирања сопствених пресуда од стране Суда БиХ сувишан.

- Овакве ствари се засигурно у свијету нигдје не дешавају. Суд своју извршну пресуду одгађа по ко зна који пут. Ми заиста више и не знамо коме бисмо се жалили. Писали смо већ Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ, али и на адресе других институција. Ово је неподношљиво. Не знам како да наплатимо оно што је сам Суд пресудио - рекла је Видовићева.

Нагласила је да је поменута сума новца, односно 30 милиона са каматом које Српска треба да добије, већ изгубила много на вриједности.

- Тај новац је сада 30 одсто мање вриједности него што је био лани или годину раније. Новац ће наставити да губи на вриједности. Овакво правосуђе и одгађање извршења одлука не може да служи ником на част - нагласила је Видовићева и додала да је чуди како Српска преживљава од огромног броја притисака који стижу са свих страна.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО је обавезана да исплати Српској око 30 милиона марака са каматом. Српска је још прије пет година заплијенила са рачуна УИО скоро 4,7 милиона марака, па је Суд у више наврата одгодио извршење рјешења, а према његовој најновијој одлуци рок за наплату је био 11. ју­н ове године.

Међутим, на питања “Гласа Српске” која смо прослиједили на адресу Суда БиХ још прије више од 20 дана, а која су се односила на то да ли ће Суд БиХ поново пролонгирати пресуду, нисмо добили одговор.

Наиме, из тог суда су само поручили да ћемо добити одговоре на питања након повратка поступајућег судије који је, како су навели, тренутно оправдано одсутан.

Српска је настојала да о питању поменуте пресуде постигне и вансудски споразум о измирењу обавеза са Министарством финансија ФБиХ, имајући у виду да је ријеч о новцу који је расподјелом прихода припао ФБиХ, а требало је да га добије Српска. Међутим, представници ФБиХ су тај приједлог одбили.

Ребаланс буџета

Зора Видовић рекла је да ће први овогодишњи ребаланс републичког буџета бити у септембру или октобру.

- Пратимо прилив новца у буџет. Ребаланс ће услиједити и видјећемо да ли ће се тај кључни финансијски документ пред посланицима наћи у септембру или октобру ове године - рекла је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана