Српска и Србија заједно у бици за одштету

Драгана Орловић
Српска и Србија заједно у бици за одштету

Бањалука - Србија и Република Српска требало би идуће године заједно да траже оштету од земаља које су учествовале у НАТО агресији над њима, јер су током бомбардовања употребљавани и пројектили са осиромашеним уранијумом, који су контаминирали многе просторе и великом броју људи проузроковали разна малигна обољења.

Директор Комисије за посљедице НАТО бомбардовања Дарко Лакетић рекао је “Гласу Српске” да ће почетком 2020. године сумирати резултате које су прикупили и презентоваће их Народној скупштини Србије, а потом ће подвући црту да би одлучили шта даље чинити.

Подсјетио је да су прелиминарни резултати које је та комисија урадила са Институтом за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” показали да код дјеце у узрасној групи од пет до девет година, а која су рођена послије 1999. године, постоји одређена тенденција раста оболијевања од малигних болести.

 - Реч је о комплексном процесу, тако да ћемо када сумирамо све одлучити у којем смеру ће ићи даље истраживање и на који начин треба тражити оштету од земаља одговорних за контаминираност на нашим просторима приликом НАТО агресије, те проузрокована обољења - поручио је Лакетић.

Истакао је да Србија у ствари и нема шта доказивати, јер је бомбардована и затрована, али да западне земље признају само аргументоване ствари, због чега и настоје да убрзано истражују и прикупе потребну документацију.

- Фокусираћемо се да тражимо новац за санацију и лечење људи. Србија је бомбардована без сагласности Уједињених нација, противправно, тако да је то најмање што заслужујемо. Државе које су учествовале у агресији дужне су нам одштету, да бисмо очистили и санирали животну средину, а посебно нам је потребан за лечење људи, где утврдимо да је узрок њихових болести контаминација терена - нагласио је Лакетић.

Додао је да су у овом случају одлично сарађивали са Српском, од које и даље очекују подршку и заједнички рад. Српска је податке којима располаже сабрала у публикацији под називом “Намјерном силом на Републику Српску”, који је објавио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а која је настала као резултат истраживања шта се дешавало у вријеме НАТО бомбардовања Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да су то истраживање одмах послали комисији у Србији и понудили им помоћ.

 - Сматрамо да НАТО бомбардовање Србије и РС ни на који начин не треба раздвајати, без обзира на то што се десило у различитим периодима - рекао је Којић.

Нагласио је да је Српска понудила све своје ресурсе Србији, јер када је ријеч о том питању треба заједно да дјелују.

- Спремни смо да заједно тражимо одштету, али и да покренемо иницијативу за тужбу, међутим, прво морамо формално-правно видјети како Српска може поднијети тужбу као РС, с обзиром на то да смо дио БиХ - рекао је Којић и додао да сада чекају иницијални позив комисије за даље смјернице и дјеловања.

Пирален узрок карцинома плућа

Дарко Лакетић каже да је током агресије на Србију НАТО плански гађао индустријске трафо-станице унутар фабричког круга у Крагујевцу, из којих се излила огромна количина уља, које садржи отровно и канцерогено једињење пирален.

- На стотине радника крагујевачке фабрике “Застава” оболело је од карцинома плућа, јер су одмах након напада, без посебне заштитне опреме за биолошке и хемијске катастрофе, истрчали да чисте рушевине фабрике где се излио пирален - наглашава Лакетић.

Поражавајући су, каже, резултати до којих су дошли у околини те фабрике.

- Био сам згранут што је већина тих радника имала медицинску документацију са карциномом плућа, јер смо мислили да је пирален отишао у земљу. Међутим, то је полуиспарљива супстанца и сви који су тада чистили фабрику обољели су након четири и више година, јер су само пар месеци били изложени контаминираним мјестима - навео је Лакетић и додао да сада управо завршавају и анализу процената настанка малигних обољења код лица која су била тада у директном контакту са пираленом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана