Српска доминира у слоганима

Дарко Момић
Српска доминира у слоганима

БАЊАЛУКА - Већина парламентарних политичких партија представила је слогане за овогодишње локалне изборе, а двије највеће странке у РС акценат у њима ставиле су управо на Српску.

СНСД ће пред бираче са слоганом “Окупљање за Српску”, док је СДС прије два дана представио свој слоган “Српска по мјери свих нас”.

ДЕМОС је раније објелоданио да ће у првом изласку на изборе користити слоган “Без дилеме - Српска прије свега”. За разлику од ове три странке Уједињена Српска и Социјалистичка партија у слоганима немају ријеч “Српска” па ће Стевандићева партија пред бираче са “Озбиљни људи”, а Ђокићеви социјалисти под слоганом “Ударнички за народ”. Иако нису званично представили слоган, у ДНС-у сазнајемо да ће то урадити почетком октобра и да ће бити “За људе и живот Српске”.

Шеф Главног изборног штаба СНСД-а Срђан Рајчевић објаснио је да упркос притиску пандемије коју је изазвао вирус корона морамо да се окупимо и отуда и слоган “Окупљање за Српску”.

- Ове године у фокус наше кампање стављамо обичног човјека и његове проблеме. Морамо као СНСД, као највећа, као државотворна партија, разговарати са сваким нашим човјеком да видимо који су његови проблеми, шта га тишти - истакао је Рајчевић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да слоган СДС-а шаље поруку да мора престати политика подјела.

- Република Српска и њене општине и градови морају кренути напријед и више нема времена за чекање. Сазрело је вријеме за промјене и бројне су околности које иду томе у прилог. Вјерујемо да СДС заједно са својим партнерима на овим изборима може бити успјешан и побједнички - рекао је Шаровић, представљајући слоган ове партије.

Шефица Главног изборног штаба УС-а Наталија Тривић нагласила је да слоган “Озбиљни људи” показује да је ова странка озбиљна у својим намјерама.

- Тиме показујемо спремност да озбиљно дјелујемо и стога ћемо на наредним изборима на кандидатским листама имати озбиљне људе с озбиљном намјером да унаприједимо и развијамо нашу Републику Српску - поручила је Тривићева.

На промоцији слогана и поруке ДЕМОС-а “Без дилеме - Српска прије свега” лидер ове странке Недељко Чубриловић истакао је да су за странку ови избори историјски, самим тим јер су први од формирања партије.

- Радује ме да имамо велики број младих те људи који до сада нису били политички ангажовани, а остварени су професионално. Надам се и немам дилеме да ће бити тако успјешни и у ДЕМОС-у - рекао је Чубриловић.

Политиколог Љубинко Јовић каже да је суштина слогана да у пар ријечи представи главне идеје кампање и вриједности за које се залаже партија.

- Слоган би требало да буде кратак и памтљив, али са јаком поруком која треба странку да издвоји од конкуренције. Слабо ће ко запамтити све циљеве које партија излаже, али ефектан слоган који осликава кампању ће остати у ушима грађана - каже Јовић.

Он сматра да међу слоганима за овогодишње изборе које су до сада представиле странке нема ниједан претјерано звучан и ефектан.

- Слогани који су мени остали у ушима су СНСД-ов “Под заставом Српске” и слоган СДС-а “Свиће” са прошлих општих избора. СНСД је играо на карту саборности и уједињења око идеје Републике Српске, док је СДС на класичан опозициони начин “ударао” на боље сутра ако се гласачи опредијеле за њих. Резултат је познат - каже Јовић.

  Класичне поруке

Политиколог Синиша Симикић каже да ни ови избори нису донијели неке новине када је ријеч о питању изборних слогана.

- Највећа партија је одлучила још једном да “уклопи” Српску у свој мото, што представља континуитет у политичком маркетингу ове партије. СДС се овај пут одлучио да пошаље поруке и неодлучним бирачима, за разлику од слогана “Вратимо Српску народу”, који је по много чему био споран - каже Симикић. Он додаје да социјалисти оживљавају термин ударништва, чиме се обраћају старијим генерацијама, рачунајући да би се кроз буђење сјећања на неки прошли период могли освојити гласови.

- У суштини ријеч је о класичним порукама да се Српској жели најбоље и да ће баш та партија то да уради - каже Симикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана