Српска делегација поднијела амандман за одлагање пријема Косова у Савјет Европе

Танјуг
Српска делегација поднијела амандман за одлагање пријема Косова у Савјет Европе

СТРАЗБУР - Српска делегација у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПС СЕ) поднијела је данас 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савјет Европе (СЕ), а једним од њих тражи се одлагање одлуке о захтјеву Приштине за чланство.

У тексту, у који је Тањуг имао увид, амандманом под бројем девет се предлаже да Скупштина препоручи Комитету министара СЕ даодложи одлуку о захтјеву за чланство док Савјет безбједности Уједињених нација (СБ УН), како се наводи, “не утврди или одобри статус Косова и Метохије”.

Поред осталог, српска делегација је тражила и да се параграф 11 предложеног текста измени тако да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања апликације тзв. Косова, а не пост-приступна обавеза како стоји у препоруци.

Амандманом под редним бројем два, предложено је брисање трећег параграфа препоруке у којем пише да “Скупштина признаје напредак који је Косово постигло у области људских права, демократије и владавине права и похваљује напредак који је направила садашња влада, укључујуćи у погледу борбе против корупције и грађанског партнерства за истополне парове”.

Амандманом под бројем три затражена је да се замијени параграф пет и да пише: “Скупштина сматра да тежње Косова да се придружи Савету Европе не би требало да наиђу на позитиван одговор. Чланство би довело до даљег прогона и некажњивости, јер многи посебно етнички мотивисани злочини остају некажњени. Такође би омогуćило Савету Европе да има веćи надзор над домаćим дешавањима и да употреби све инструменте који су јој на располагању да допринесе консолидацији демократије и владавине права. Однос Косова са Европском унијом у великој мери зависи од испуњавања кључних одредби Споразума о стабилизацији и придруживању, посебно оних које се односе на дијалог Београда и Приштине и нормализацију односа Београда и Приштине.

Амандманом под редним бројем четири тражи се замена текста параграфа шест и предложено да се замени текстом: “Потенцијално чланство Косова у Савету Европе представљало би кулминацију кршења основних правила и принципа међународног права, укључујуćи, али не ограничавајуćи се на кршење Повеље Уједињених нација. Чланство у Савету Европе би се разумело као негација свих тих принципа”.

Амандманом под редним бројем 15 затражено је да се пре параграфа 14 уметне текст: “Потенцијална ратификација или примена одредби неког од уговора је без прејудицирања међународно-правног статуса Косова и Метохије, као територије под међународном управом и као делом Републике Србије”.

Амандманом под редним бројем 10 тражи се измена параграфа 18 у којем стоји: “Подржавајуćи чланство Косова у Савету Европе, Скупштина је свесна околности без преседана у вези са овом апликацијом, пошто један број држава чланица Савета Европе не признаје Косово као државу. Дипломатија, дијалог и компромис су неопходни како би се осигурало да будуćи пријем Косова не створи пукотину у јединству држава чланица Савета Европе, чиме се поткопава дух самита у Рејкјавику”.

Српска делегација затражила је да умјесто тога стоји текст: “Скупштина је свесна околности без преседана ове апликације, пошто један број држава чланица Савета Европе не признаје Косово као државу. Дипломатија, дијалог и компромис су неопходни како би се осигурало да будуćи пријем Косова не угрози јединство држава чланица Савета Европе, чиме се поткопава дух Самита у Рејкјавику, стога, Скупштина позива Комитет министара да обезбеди да Косово делује у складу са Споразумом о регионалном представљању и сарадњи постигнутом 24. фебруара 2012. године у оквиру дијалога који је под окриљем Европске уније и у потпуности спроводи друге споразуме постигнуте у оквиру дијалога под окриљем ЕУ”.

На текст препоруке о пријему тзв. Косова коју ће сутра разматрати посланици у Стразбуру поднето је 15 амандмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана